0 0 Kč
Produkty v košíku
Celkem s DPH 0 Kč

Rádi vám s výběrem pomůžeme info@susi.cz

Geppó #25 - Toyosu

V jednom z předchozích vydání Geppó jsme se rozepsali o slavném tokijském trhu Tsukiji. A dnes vás zveme do neméně opěvovaného velkoobchodního trhu Toyosu.

TOYOSU MARKET

Když v roce 2018 došlo k rozhodnutí oddělit velkoobchodní část původního rybího trhu Tsukiji a přesunout ho do Toyosu, byla to velká událost. Příčinou byl fakt, že Tsukiji během času nalákalo tolik výrobců, prodejců, běžných zákazníků i turistů, že se neustále rozšiřoval a do dané oblasti už se zkrátka nevešel. Rozhodnutím metropolitní vlády tedy vzniknul nový trh na uměle vytvořeném ostrově Toyosu v Tokijském zálivu. A ne jen tak ledajaký. Téměř dvakrát větší než původní v Tsukiji, vybavený špičkovými technologiemi s nejmodernějším zázemím nejen pro velkoobchodní potřeby, ale také pro co největší zážitek návštěvníků.

Obrovský Toyosu Market (největší rybí trh na světě) dnes zabírá tři hlavní budovy - dvě pro prodej ryb a mořských plodů a jednu s ovocem a zeleninou. Všechny budovy jsou mezi sebou propojeny a turisté jimi mohou procházet vyhrazenými trasami. 

Početné solární panely, klimatizace a další technické zázemí svědčí o maximálním důrazu na regulaci teploty a udržování ideálních hygienických podmínek k ochraně a zachování maximální čerstvosti všech nabízených surovin a potravin.

Budova Fish Wholesale Market

K nejnavštěvovanějším bodům bezesporu patří budova s velkoobchodním tržištěm ryb. Právě zde se pravidelně konají slavné aukce tuňáků. Tyto kultovní aukce byly nejsledovanější atrakcí už v původním trhu Tsukiji. Nové prostředí Toyosu jim však dodalo na ještě zářivějším lesku. Pokud si hodně přivstanete, můžete aukci sledovat z galerie v patře nad aukčním sálem. Už cesta do galerie je zajímavá - objevíte tu repliku největšího vydraženého tuňáka z roku 1986. Do galerie je volný přístup, zdejší okna jsou ale dvojitá, takže nejen že tlumí veškeré zvuky a atmosféru aukce, zásadně ale také ovlivňují kvalitu pořizovaných fotografií. Kdo si chce dopřát perfektní zážitek, musí mít štěstí a dostat se na vyhlídkovou plošinu.

Vyhlídková aukční plošina

Pro vstup na dokonalé místo pro sledování aukce je nutná rezervace měsíc předem a ani tak nemáte vyhráno. Denně je přijato pouze 27 návštěvníků a o účasti rozhodne los z podaných rezervací. Pokud jste mezi šťastlivci, dostanete potvrzení e-mailem - pak už stačí přijít v den "D" do správné budovy v 5:45 ráno, prokázat se e-mailem a průkazem totožnosti a užít si nebývalý zážitek.

Přímo z plošiny je možné sledovat a poslouchat vášnivé příhozy nakupujících, stejně jako obdivovat neuvěřitelné exempláře tuňáka obecného. Například hned první pracovní den roku 2024 byl vydražen tuňák vskutku rekordní - vážil 238 kilogramů a vynesl neuvěřitelných 114,2 milionu jenů (788 440 USD). Jednalo se o třikrát vyšší cenu proti roku 2023 a zároveň čtvrtou nejvyšší cenu od začátku zaznamenávání v roce 1999.

TOP zážitek pro gurmány

Toyosu Market je ale na seznamu "must visit" i z důvodu čistě požitkářského, gastronomického. Vstup sem je (kromě vyhlídkové plošiny) zdarma a zažijete tu kulinářské nebe. Díky tomu, že jsou tu koncentrováni japonští i mezinárodní dodavatelé ryb, zeleniny i ovoce, těžko jinde seženete čerstvější pokrm.

Přes 40 restaurací a stánků tu připravuje speciality, které hravě odsunou většinu dosavadních chuťových požitků. Už od 4 hodin ráno si tu můžete dát sushi, o kterém se říká, že je nejlepší v celém Japonsku. Jezte ale do polosyta, protože i další místní vyhlášené pokrmy stojí za hřích - třeba jako donburi miska s mořskými plody, tradiční japonské polévky ramen, japonské kari nebo typické sladkosti doplněné kvalitní kávou.

Většina restaurací zavírá už ve 14 hodin, ale návštěva Toyosu rozhodně stojí za přivstání.

Lákadla pro turisty

Uogashi Yokocho

Nákupní galerie pro zaměstnance Toyosu, turisty i běžné zákazníky nabízí víc než 70 obchodů, kde můžete zakoupit trvanlivé a zpracované potraviny v maloobchodních baleních, stejně jako nevídané množství autentických suvenýrů, od kuchyňských nožů, přes keramiku až po prvotřídní japonské sake.

Střešní zahrada

Na vrcholu jedné z budov vás překvapí pečlivě udržovaná zahrada s dokonalým trávníkem a úžasným výhledem na nábřeží Tokijského zálivu. 

Návštěvnické prohlídky

Jako turista se v Toyosu nedostanete všude, ale i tak vás nemine příležitost nahlédnout do jádra fungování trhu. Na vyhlídkových návštěvnických trasách jsou zábavnou formou prezentovány informace o místních potravinách, stejně jako o lidech, kteří na Toyosu pracují. 

Technologické vychytávky

Při návštěvě Toyosu zaplesá i nejeden fanda moderních technologií. Robotizace, automatizace a umělá inteligence tu na vás dýchne na každém kroku.

Jak se do Toyosu dostat

Cesta na Toyosu Market je trochu delší, ale stojí za to. Toyosu obklopuje vlakovou stanici Shijo-mai na lince Yurikamome, nabízí se tedy cesta vlakem, i když vás nemine pár přestupů. Kromě vlaku sem jezdí i autobus Tokio BRT z nádraží Shimbashi nebo autobusová linka Toei 05-2 z tokijského nádraží Marunouchi.

 

Pokud máte na návštěvu Tokia dostatek času, určitě doporučujeme Toyosu nevynechat. Ne nadarmo patřilo Toyosu při covidem odložené olympiádě 2020 k hlavním turistickým atrakcím.

 

Autor: PhDr. Kristina Kopáčková, Edit: Alice Kopáčková

 

Doprava zdarma od 1500 Kč Doprava zdarma od 1500 Kč
99 % zákazníků doporučuje 99 % zákazníků doporučuje
Prodejna v Michli Prodejna v Michli
3 000 výdejních míst 3 000 výdejních míst

Na vaší spokojenosti nám záleží

Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí.
Ověřený zákazník
100%
18. 5. 2024

Nabídka všech potřebných ingrediencí, potřeb a příslušenství i rychlé vyřízení objednávky.

  • Široký sortiment
  • Dobrá cena
  • Rychlost vyřízení

Ověřený zákazník
100%
15. 5. 2024

  • Měli, co jsem potřeboval a za slušnou cenu.
  • Rychlé vyřízení objednávky

Ověřený zákazník
100%
12. 5. 2024

  • Po registraci všechny objednávky krásně přehledné
  • Když si dám něco do oblíbených nezmizí to i když tam nepůjdu 2 měsíce

Hana Trading s.r.o.

Michelská 55 14100 Praha 4

zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522

Prodejna

Michelská 55 14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E

Zásilkovny

Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR