0 0 Kč
Produkty v košíku
Celkem s DPH 0 Kč

Rádi vám s výběrem pomůžeme info@susi.cz

Geppó #5 - Červen v Japonsku

Červnové vydání měsíčníku Geppó se zaměří na to, zda je v Japonsku červen "měsícem vody" nebo "měsícem bez vody". Vynechat samozřejmě nemůžeme ani Otaue festival!

ČERVEN V JAPONSKU

 

Měsíc vody nebo měsíc bez vody?

Podíváme-li se do japonského kalendáře, červen je zde označen jako "Minazuki". Doslovný překlad minazuki je měsíc bez vody. Přitom v červnu začíná v Japonsku období dešťů. Proč tedy "měsíc bez vody"? Pojďme tomu společně přijít na kloub!

Období dešťů

Většinou to začne 11. června. Leje, leje a leje, jako v citátu z oblíbeného filmu Na samotě u lesa.

Prší měsíc i déle. Ve velkých městech jsou všude dlouhé podchody, a tak se většina Japonců v tomto období pohybuje po městě nejčastěji v podzemí. Období dešťů, tsuyu iri, je způsobeno sezónní dešťovou frontou baiu zensen, kdy se nad Japonskem potkávají vzduchové masy různých teplot s vlhkostí a vytvářejí tak mraky a déšť. Jakmile deště ustanou a proběhne několik slunečných dnů po sobě, oznámí japonští meteorologové tsuyu ake, tedy konec období deštů. Většinou se tak děje v polovině července.

Proč tedy "minazuki"?

Minazuki je tradiční název pro měsíc červen, který pochází ze starého japonského kalendáře, založeného na lunárním cyklu. Během období dešťů se bohatě zavodňují i kanály kolem rýžových políček a nastává čas pro výsev nové rýže. A voda je v tomto období nejdůležitější pro rýžová pole, vše ostatní jde stranou, vše ostatní může být "bez vody".

Druhá teorie pátrající po původu označení minazuki hovoří o posunu jednotlivých období vzhledem ke změně z lunárního kalendáře na současný. Dřívější názvy měsíců jsou tak někdy posunuty i o několik týdnů. A právě původní minazuki je nyní zarovnáno k sušší části července, kdy už období dešťů skončilo.

Ať tak či tak, pro cestu do Japonska Evropané většinou červen a začátek července kvůli vydatným srážkám nevolí.  

Otaue festival

Jak jsme už zmínili, díky období dešťů se optimálně zavodňují rýžová pole a nastává ideální doba pro sázení nové rýže. V Japonsku je toto období oslavováno, protože Japonci věří, že tanec a hudba podpoří vitalitu rýžových sazenic. Pravděpodobně nejznámější slavností je Otaue Festival.

Festival modlitby za bohatou úrodu rýže Otaue se každoročně slaví v Ósace a je největším obřadem v oblasti Kansai. Starobylý šintoistický festival se koná pravidelně 14. června ve slavné svatyni Sumiyoshi Taisha, a to už od roku 211. Dodnes je jedinečný díky věrné reprodukci starých rituálů a postupů. 

Vše začíná obděláním rýžových polí pomocí volů, ozdobených a vystrojených, táhnoucích za sebou dřevěné pluhy. Účastníci slavnosti jsou oblečeni do tradičních pestrobarevných oděvů a jakmile jsou nové sazenice rýže posvěceny mnichy, účastníci přistoupí k jejich sázení. Celou výsadbu doprovází tanec a hra na tradiční hudební nástroje jako jsou bubny taiko nebo loutny šamisen. Podle Japonců uvnitř sazenic sídlí mocní duchové a tanec a hudba duchy baví, takže sazenice zdárně rostou, sílí a poskytují dobrou úrodu na podzim.

Dalšími známými červnovými festivaly v Japonsku jsou například:

  • Yosakoi Soran Festival, který se koná od roku 1992 v Sapporu na ostrově Hokkaido. Popularita tohoto festivalu prudce roste, účastní se ho až 2 miliony návštěvníků. Jedná se o prezentaci dvou disciplín - Yosakoi tance, který je původně z Koichi, a tradiční hudby Soran Bushi, která pochází z Hokkaida. Na festivalu vystupuje přibližně 300 skupin, které mezi sebou soutěží na různých jevištích.
  • Sanno Matsuri je festival konaný v Tokiu. Hlavním lákadlem je průvod, který se v jednom z festivalových dnů vine 9 hodin centrem Tokia. Začíná a končí ve svatyni Hie a průvod mnichů nese na nosítkách právě model této svatyně. Přenosné svatyně jsou zároveň vystaveny na mnohých místech v Tokiu.

Stejně tak jako běžný život, i festivaly byly a stále jsou ovlivněny koronavirovými opatřeními. Mnohé z nich jsou proto i v letošním roce rušeny. 

Sopka Unzen

V červnu si připomínáme smutné výročí výbuchu sopky Unzen v prefektuře Nagasaki. 3. června 1991 došlo následkem výbuchu sopky k vytvoření pyroklastického oblaku, který zasáhl okolní oblasti vzdálené až 5 kilometrů. Během výbuchu zahynulo celkem 43 vědců a novinářů sledujících průběh sopečné erupce.

Sopka Unzen má na svědomí také katastrofální výbuch v roce 1792, kdy následná vlna tsunami usmrtila přibližně 15 tisíc lidí.

 

Autor: PhDr. Kristina Kopáčková, Edit: Alice Kopáčková

Doprava zdarma od 1500 Kč Doprava zdarma od 1500 Kč
99 % zákazníků doporučuje 99 % zákazníků doporučuje
Prodejna v Michli Prodejna v Michli
3 000 výdejních míst 3 000 výdejních míst

Na vaší spokojenosti nám záleží

Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí.
Ověřený zákazník
100%
18. 5. 2024

Nabídka všech potřebných ingrediencí, potřeb a příslušenství i rychlé vyřízení objednávky.

  • Široký sortiment
  • Dobrá cena
  • Rychlost vyřízení

Ověřený zákazník
100%
15. 5. 2024

  • Měli, co jsem potřeboval a za slušnou cenu.
  • Rychlé vyřízení objednávky

Ověřený zákazník
100%
12. 5. 2024

  • Po registraci všechny objednávky krásně přehledné
  • Když si dám něco do oblíbených nezmizí to i když tam nepůjdu 2 měsíce

Hana Trading s.r.o.

Michelská 55 14100 Praha 4

zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522

Prodejna

Michelská 55 14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E

Zásilkovny

Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR