0 0 Kč
Produkty v košíku
Celkem s DPH 0 Kč

Rádi vám s výběrem pomůžeme info@susi.cz

Geppó #2 - Březen v Japonsku

Druhé číslo našeho originálního magazínu je tu! Přečtěte si třeba o svátku panenek, o tom, proč je březen v Japonsku měsícem nového života, nebo o výročí zemětřesení.

BŘEZEN V JAPONSKU

Svátek holčiček Hinamatsuri

Svátek holčiček, nebo také svátek panenek, je pravděpodobně nejvýznamnější březnovou událostí v Japonsku.

Slaví se 3. března a už několik dní před tím se v celém Japonsku začínají objevovat vystavené panenky a dekorace. Tak jako mnoho českých rodin po generace uchovává starožitné betlémy, v Japonsku rodiny schraňují panenky Hina Ningyo. Jsou to panenky ve stylu Heian, obvykle představující císaře, císařovnu nebo další členy císařského dvora. Nejpropracovanější panenky Hina se skládají i ze sedmi vrstev, působí objemně a draze a jsou vystavovány na podstavci a červeném koberci. 

Na vystavené panenky můžete v Japonsku narazit téměř na každém kroku - v úřadech, firmách, hotelech i na ulici. A také doma. Japonské rodiny si ve svém domově vystaví své vlastní panenky a dekorace. Za každou narozenou dívku rodina obvykle kupuje novou panenku a celá sbírka rodinných panenek se následně dědí z matky na dceru.

Tradice Hinamatsuri je stará již více než 1200 let. Sahá do období Heian (794 - 1180), kdy si princezny a jejich vrstevnice na císařském dvoře rády hrály s panenkami. Vždy v březnu se navíc konal rituál, který měl zajistit štěstí mladým dívkám pomocí panenky - talismanu, který je chránil před vším zlým. 

Stejně tak v současnosti, 3. března, se rodiče mladých dívek modlí za jejich zdraví a šťastnou budoucnost. Vystavené panenky do sebe vstřebají zlé duchy a ochrání tak holčičku do dalšího roku. Současná podoba panenek Hina Ningyo pochází z období Edo (1603 - 1867).

 

Hinamatsuri

 

Měsíc nového života

Březen je předzvěstí příchodu jara. Vždyť také 20. nebo 21. března je den jarní rovnodennosti Shunbun no hi, který Japonci oslavují dokonce státním svátkem.

Měsíc březen obecně je v Japonsku chápán jako pomyslné ukončení zimy a nástup jara. Televizní zprávy v březnu obvykle začínají sdělením, co kde začíná kvést. Hlavní sezónou květů je sice duben, kdy kvetou sakury, ale už v březnu je Japonsko plné květů švestek ume. A právě švestka ume je symbolem brzkého jara. Nejdříve kvete většinou na Kyushu a je to první kvetoucí strom v roce - proto "měsíc nového života". Květy švestek jsou růžové až červené, drobné a na stromech jsou téměř bez listů.

Shunbun no hi, den jarní rovnodennosti, byl v Japonsku původně součástí týdenní série oslav, které se soustředily na příchod jara. V současnosti se již oslavy konají během jediného dne, a protože je v ten den většina podniků zavřená, Japonci většinou slaví se svými rodinami - v přírodě, v parku, ZOO nebo třeba návštěvou hřbitova a vzpomínkou na předky. Hlavní myšlenkou slavnostního dne je ctít přírodu a všechny živé tvory a usilovat o udržitelnou budoucnost.

kvet-ume

 

Zemětřesení ve Fukushimě 

V březnu si připomínáme zemětřesení ve Fukushimě.

11. 3. 2011 ve 14:46 místního času zasáhlo Japonsko zemětřesení o nebývalé síle. 9,0 stupně Richterovy škály znamenalo největší otřesy v japonské historii a zároveň jedno z nejsilnějších zaznamenaných zemětřesení na světě. Zemětřesení navíc vyvolalo vlnu tsunami, která způsobila tragické škody.

O Fukushimě toho bylo napsáno hodně. My bychom rádi vyzdvihli neobyčejnou japonskou schopnost solidarity a pomoci bližním. Lidé se po katastrofě často zřekli pomoci pro sebe a nechávali svoje příděly jídla více potřebným. Vzájemně si nesmírně pomáhali, celé skupiny Japonců z velkých měst jezdily anonymně do zničeného Tóhoku a pracovaly na zpřístupnění cest a likvidaci škod. Mnoho rodin přišlo o svoje domovy, ze škol se staly obrovské ubytovny.

Česko japonská společnost v Praze v reakci na tuto smutnou událost pozvala do Čech 30 japonských dětí z postižených rodin a připravila jim nádherný program. Pro děti bylo velmi radostné, že se pro ně uspořádaly sportovní hry a že konečně mohly zase cvičit a bavit se. Některé z nich dodnes vzpomínají na své dny v Česku.

 

Autor: PhDr. Kristina Kopáčková, Edit: Alice Kopáčková

Doprava zdarma od 1500 Kč Doprava zdarma od 1500 Kč
99 % zákazníků doporučuje 99 % zákazníků doporučuje
Prodejna v Michli Prodejna v Michli
3 000 výdejních míst 3 000 výdejních míst

Na vaší spokojenosti nám záleží

Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí.
Ověřený zákazník
100%
18. 5. 2024

Nabídka všech potřebných ingrediencí, potřeb a příslušenství i rychlé vyřízení objednávky.

  • Široký sortiment
  • Dobrá cena
  • Rychlost vyřízení

Ověřený zákazník
100%
15. 5. 2024

  • Měli, co jsem potřeboval a za slušnou cenu.
  • Rychlé vyřízení objednávky

Ověřený zákazník
100%
12. 5. 2024

  • Po registraci všechny objednávky krásně přehledné
  • Když si dám něco do oblíbených nezmizí to i když tam nepůjdu 2 měsíce

Hana Trading s.r.o.

Michelská 55 14100 Praha 4

zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522

Prodejna

Michelská 55 14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E

Zásilkovny

Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR