0 0 Kč
Produkty v košíku
Celkem s DPH 0 Kč

Rádi vám s výběrem pomůžeme info@susi.cz

Geppó #19 - Shikoku

Shikoku má všechno, po čem srdce objevitele zatouží - dlouhou historii, tradiční kulturu, moře, hory i vynikající gastronomii.

SHIKOKU

Shikoku je nejmenší ze čtyř hlavních japonských ostrovů, zabírá jen 5 % celkové rozlohy Japonska, ale to zdaleka neznamená, že je méně zajímavý. Ze severu je oblévaný vnitrozemským mořem Seto a z jihu Tichým oceánem, jeho podnebí je rozmanité, ale zároveň relativně teplé, tedy přímo předurčené k pěstování mnoha plodin. 

Dlouhou dobu byl celý ostrov dostupný pouze loděmi, vyplouvajícími z Honshu a Kyushu, ale od roku 1988 je spojen třemi mosty přes moře Seto. Spojení na ostrov se tím zásadně zjednodušilo a zvýšil se turistický zájem.

Shikoku zahrnuje čtyři prefektury, Tokushimu, Kagawu, Ehime a Kochi, a žije tu 4,5 mil. obyvatel.

Zemědělství

Zemědělství, lesnictví a rybolov jsou bohatě zastoupeny ve všech čtyřech prefekturách Shikoku a společně s některými průmyslovými odvětvími vynikají nadprůměrným HDP, kterého Shikoku dosahuje v porovnání se zbytkem Japonska. Fóliovníky k pěstování ovoce a zeleniny lemují mnoho shikockých silnic a vytvářejí podívanou, kterou by ocenil nejeden český pěstitel.

Jižní oblasti a pobřeží moře Seto jsou proslulé svými terasovitými citrusovými sady. Lahodné mandarinky, pomeranče, yuzu a sudachi z Shikoku se pyšní nejvyšší produkcí v rámci celého Japonska. Yuzu začíná být populární i u nás, ale víte, co je sudachi? Jedná se o citrus podobný limetce, který se většinou nekonzumuje přímo, ale je výborným dochucovadlem - šťáva se přidává do spousty místních pokrmů, alkoholických nápojů a také se z ní vyrábí sudachi ocet.

Na Shikoku se skvěle daří i broskvím, kaki, kiwi, obilí, čaji, jedlým kaštanům a houbám shiitake. Asi 70 % půdy prefektury Ehime je zalesněno a Ehime je tak významným producentem cypřišového dřeva.

Kulinářské speciality

Od pěstovaných plodin nejde zamířit jinam, než ke gastronomii. Každý region má své vlastní jedinečné pokrmy a rozmanitost chutí je tak zaručena. Co tedy v Shikoku rozhodně ochutnat? 

Katsuo no tataki - na povrchu ogrilovaný tuňák bonito, ochucený plátky česneku, zázvoru a zelené cibulky

Sanuki udon - prvotřídní nudle udon ochucené vývarem ze sójové omáčky a mořských plodů

Tai meshi - horká bílá rýže servírovaná s celou pražmou

Tokushima ramen - lahodné nudle ramen v bohatém vývaru z vepřových a kuřecích kostí

Shippoku udon - nudle se silnou zeleninovou polévkou z mrkve, ředkve daikon, shiitake a jarní cibulky

Pokud vám v Shikoku zachutná, nezapomeňte kuchaře pochválit slovy "Makkoto umai zeyo", čímž v místním nářečí pokrm náležitě oceníte.

Co zažít v Shikoku

POUŤ SHIKOKU 88

Pouť po celkem 88 chrámech vás zavede k neuvěřitelnému množství posvátných památek, kde studoval Kobo Daishi, velká postava japonského buddhismu. Poutní cesta vede kolem ostrova Shikoku a je dlouhá asi 1450 km - tradičně pěšky byste ji tedy ušli zhruba za 40 dní. Dnešní poutníci však často využívají různé dopravní prostředky a navštěvují jen vybrané chrámy, dokonce existuje i jednodenní varianta poutní trasy. Náboženská pouť má za cíl přinést požehnání, pocit naplnění, uzdravení, štěstí. Cesta však nabízí i jiný rozměr. Majestnátnost přírody spolu s místy nasáklými japonskou historií a tradicemi na vás zapůsobí tak silně, jako málokde jinde.

MOŘSKÉ VÍRY V NARUTO

Naruto je nejsevernější město na východě Shikoku a s ostrovem Awaji je propojeno krásným bílým mostem Onaruto vedoucím nad úžinou, ve které se potkává Tichý oceán s vnitrozemským mořem Seto. Při přílivu a odlivu se tu naskytnou dechberoucí výhledy na obří vodní víry, které se opakovaně valí soutěskou mezi oběma ostrovy. Za podívanou se pořádají výlety lodí, ale asi nejhezčí a nejbezpečnější pohled na ně zažijete ze skleněné lávky, která se táhne pod mostem Onaruto, zhruba 45 metrů nad vodními víry.

MUZEUM UMĚNÍ OTSUKA

Jedny z největších výstavních prostor v Japonsku, muzeum Otsuka v Tokushimě, založil v roce 1998 Masahi Otsuka, majitel rodinné firmy zabývající se výrobou stavebních materiálů. Jeho společnost Otsuka Group přišla kolem roku 1973 s nápadem vyrábět speciální keramické desky z bílého písku, který se do té doby používal na výrobu betonu. Na tyto keramické desky následně začali fotograficky převádět nejslavnější světová umělecká díla, od starověkých nástěnných maleb po moderní obrazy nejžádanějších umělců. Prohlídková trasa měří 4 km a jsou zde zastoupeny nejuznávanější umělecké počiny od mozaiky z Pompejí, Rembrantova díla, Rubense, Picassa nebo třeba Miró. Budovy mají oddělená patra, která se specializují na jednotlivé umělecké směry a historická období, a návštěvníci tak mohou spatřit špičková umělecká díla v jednom prostoru. Mnoho Japonců se navíc do světa nikdy nepodívá, a tak je muzeum Otsuka místem, kde mohou nasát uměleckou hodnotu světové tvorby. Do keramiky přenesená umělecká díla mají životnost 2000 let, a jsou tak i odkazem budoucím generacím. 

CHIIORI DŮM

Tradiční farma s doškovou střechou, nazývaná také jako "Dům flétny" je jedním nejstarších domů v údolí Iya v západní Tokushimě. Údolí je známé jako jedno ze tří nejodlehlejších míst v Japonsku a také místo, kam se na konci 12. století po občanské válce uchýlili poražení bojovníci Heike. Strmé horské svahy a skalnaté mosty okolo údolí nabízejí úchvatné přírodní scenérie.

FESTIVAL AWA ODORI

Nejslavnější taneční festival v Japonsku Awa Odori každoročně přiláká až 1,3 milionu lidí a jeho počátky sahají až 400 let zpátky. Vždy od 12. do 15. srpna se ulice centra Tokushimy zaplní tanečníky "ren", kteří trénovali celý rok, aby zde mohli vystoupit. Dámy při této příležitosti oblékají pestrobarevné yukaty, zatímco pánové kratší happi, a v početných průvodech pochodují a tančí za doprovodu tradičních hudebních nástrojů.

HORA ISHIZUCHI

Hora Ishizuchi měří 1982 metrů, je nejvyšším vrcholem Shikoku a patří mezi vyhledáváné cíle horolezců z celého světa. Díky ostrému skalnatému vrcholu se jí přezdívá "kamenné kladivo" a předpokládá se, že původně bývala aktivní sopkou. Pokud se vám podaří dostat na vrchol, naskytne se vám úžasný výhled na pohoří Ishizushi a moře Seto. Cestou navíc můžete objevovat skryté svatyně zasvěcené horským bohům.

Pár zajímavostí závěrem

Ze Shikoku pochází celosvětově uznávaná rasa psů Shikoku-inu, označovaná také jako Kochi-ken. Jedná se o silné, původně lovecké plemeno, které se dříve výborně uplaťnovalo při lovu medvědů a divočáků, a v roce 1937 bylo prohlášeno za japonský národní poklad.

Před olympiádou Tokio 2020, která se konala v roce 2021, byla prefektura Kochi tréninkovým místem pro naše závodníky ve vodních disciplínách.

Oblíbeným přípitkem na ostrově Shikoku je Sudachi Shochu, lehký a osvěžující likér vyrobený z citrusu sudachi.

Na pražském festivalu Eigasai se v roce 2020 promítal film Barvy života, zasazený do odlehlé horské oblasti v prefektuře Tokushima. Region bojuje s obecným problémem japonské společnosti - s odlivem mladých z venkova a stárnutím populace. Starší generace držící se tradičních zvyků nemá šanci konkurovat velkým společnostem s moderními technologiemi. A tak se hlavní hrdinky filmu, tři seniorky, rozhodnou vzdorovat situaci pěstováním barevných jedlých květin tsumamono, které brzy ozdobí i menu prestižních japonských restaurací.

 

Autor: PhDr. Kristina Kopáčková, Edit: Alice Kopáčková

 

 

Doprava zdarma od 1500 Kč Doprava zdarma od 1500 Kč
99 % zákazníků doporučuje 99 % zákazníků doporučuje
Prodejna v Michli Prodejna v Michli
3 000 výdejních míst 3 000 výdejních míst

Na vaší spokojenosti nám záleží

Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí.
Ověřený zákazník
100%
18. 5. 2024

Nabídka všech potřebných ingrediencí, potřeb a příslušenství i rychlé vyřízení objednávky.

  • Široký sortiment
  • Dobrá cena
  • Rychlost vyřízení

Ověřený zákazník
100%
15. 5. 2024

  • Měli, co jsem potřeboval a za slušnou cenu.
  • Rychlé vyřízení objednávky

Ověřený zákazník
100%
12. 5. 2024

  • Po registraci všechny objednávky krásně přehledné
  • Když si dám něco do oblíbených nezmizí to i když tam nepůjdu 2 měsíce

Hana Trading s.r.o.

Michelská 55 14100 Praha 4

zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522

Prodejna

Michelská 55 14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E

Zásilkovny

Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR