0 0 Kč
Produkty v košíku
Celkem s DPH 0 Kč

Rádi vám s výběrem pomůžeme info@susi.cz

Geppó #18 - Chugoku

Region Chugoku, to není jen smutně proslulá Hiroshima. Objevte s námi i plovoucí svatyni Itsukushima, obrovské písečné duny v Tottori nebo třeba slavný stříbrný důl v Odě.

CHUGOKU

Název regionu Chugoku můžeme doslovně přeložit jako "střední země" a přesně vypovídá o oblasti, ve které se v rámci Japonska rozprostírá - leží na západní straně ostrova Honshu a sousedí s regiony Kansai, Kyushu a Shikoku. Neznámějším místem regionu je bezesporu smutně proslulá Hiroshima, která je spolu s Okayamou nejnavštěvovanější částí regionu. Kromě Hiroshimy a Okayamy patří do Chugoku ještě prefektury Shimane, Tottori a Yamaguchi, které leží trochu mimo hlavní turistický zájem, což ale v nejmenším neznamená, že nestojí za to je také navštívit.

V regionu Chugoku se nachází celkem tři objekty chráněné v rámci projektu UNESCO - Atomový dóm v Hiroshimě, šintoistická svatyně Itsukushima na ostrově Miyajima a historický stříbrný důl Iwami Ginzan v prefektuře Shimane.

Hiroshima

Zřejmě nelze nezačít právě Hiroshimou. Asi každý zná událost z 6. srpna roku 1945, kdy došlo ke svržení atomové bomby přímo do centra města.

PARK A MUZEUM MÍRU

Park Míru, Heiwa Kinen Kōen, je jednou z nejvýznamnějších dominant města. Rozlehlou oblast o rozloze přes 120 tisíc metrů čtverečních nelze přehlédnout. Před útokem tu bylo politické a obchodní centrum města a čtyři roky po jeho zničení bylo rozhodnuto, že nebude obnoveno, ale bude zde postaven památník k této tragické události.

Park se rozprostírá kolem Atomového dómu, jehož historie je z českého pohledu velmi zajímavá. Objekt, dnes nazývaný Atomový dóm, byl totiž postaven českým architektem Janem Letzelem. Ten po studiích procestoval mnoho zemí a v roce 1907 přijel do Japonska, kde nejdříve pracoval, poté řídil a nakonec vlastnil několik stavebních firem. Projektoval mnoho budov v Yokohamě, Kobe, Nagoyi i Tokiu. V Hiroshimě postavil průmyslové centrum, kde použil technologie, které do Japonska sám přivezl - železobetonové a ocelové konstrukce. Když 6. 8. 1945 došlo k atomovému výbuchu přímo nad touto stavbou, budova se nezřítila, zůstala zachována do dnešních dnů. Atomový dóm se tak stal spojnicí s minulostí Hiroshimy a právě kolem něj byl založen celý Park míru. 

Muzeum se skládá ze dvou budov a mapuje historii Hiroshimy, svržení bomby a její následky v podobě lidského utrpení. Je tu vystaveno mnoho dokumentů, soch a a děl provázejících osudnou historickou událost. Jedním z nejpůsobivějších je artefakt schodů, na kterých se zachoval stín člověka, který po nich stoupal. Tělo bylo spáleno výbuchem, ale stín zůstal.

V parku je umístěno mnoho soch připomínajících oběti výbuchu. Nejuctívanější je Children´s Peace Monument, socha dívky držící obrovské origami jeřába. Tento dětský památník míru byl postaven na památku dívky Sadako Sasaki a dalších tisíců nevinných dětí, které zemřely v důsledku atomového bombardování Hiroshimy. Když bomba dopadla, Sadako byly dva roky a byla doma, asi 2 km od výbuchu. I když po útoku neměla žádná zjevná zranění, po 10 letech onemocněla leukémií. V nemocnici dvanáctiletá Sadako začala skládat papírové jeřáby origami s vírou, že když jich složí tisíc, uzdraví se. Zemřela dříve, než se jí to podařilo, ale její spolužáci ve skládání pokračovali a díky jejich neutuchající snaze byl památník Children´s Peace Monument postaven. Dodnes na soše visí řetězy z origami skládaček, které sem vozí nejen děti z Japonska, ale z celého světa.

Mezi muzeem a Atomovým dómem je klenutá hrobka Kenotaph věnovaná těm, kteří kvůli bombě zemřeli - ať už kvůli výbuchu samotnému nebo v důsledku vystavení radiaci. Pod obloukem je kamenná truhla s rejstříkem více než 220 000 jmen obětí. 

ZAHRADA SHUKKEI-EN

Slavná zahrada Shukkei-en v Hiroshimě byla jedním z prvních míst, které se Japonci rozhodli obnovit. Původně byla vybudována v roce 1619 poté, co se zde usadil Asano Nagaakira, samuraj a daimyō Hiroshimy. Zahrada je zmenšeninou slavné čínské Xihu ve městě Hangzhou. Je to miniaturní zahrada uprostřed Hiroshimy, s jezírkem a několika čajovými pavilony, plná umělých skalisek. Z každého úhlu pohledu se vám naskytne jiná očím lahodící scenérie. Shukkei-en je považována za jednu z nejkrásnějších zahrad v Japonsku.

HRAD V HIROSHIMĚ

Hirošimský hrad, nazývaný také "Kapří hrad" byl postaven v roce 1589 na pláni uprostřed města, nečekejte tedy žádné stoupání k jeho vrcholu. Jeho hlavní část měla pět pater a obklopoval ho vodní příkop. Stejně jako jiné památky, i Hirošimský hrad byl zničen při atomovém útoku. Byl však zrekonstruován, hlavní tvrz byla přestavěna na železobeton, který atraktivně ukrývá částečně dřevěný exteriér. Najdete tu muzeum o historii Hiroshimy, hradu samotného i japonských hradů obecně. Nejvyšší patro vám nabídne krásný pohled na panorama města.

MIYAJIMA

Krátkým přejezdem trajektem se z města dostanete na ostrov Miyajima. Celodenní výlet na Miyajimu je velmi vyhledávaný nejen díky slavné svatyni Itsukushima, která je jedinečná tím, že stojí nad vodou a během přílivu zdánlivě pluje na moři. Vstup do svatyně, obří plovoucí brána torii, je vděčnou modelkou a bez záběru s ní neopustí ostrov žádný turista.

Svatyně se skládá z několika budov včetně hlavního sálu, modlitebny a divadelního jeviště, které propojují dřevěné chodníky na sloupech nad mořem. V divadle se pravidelně pořádají tradiční hudební představení Nó. 

Pokud máte tu možnost, doporučujeme na Miyajimě přespat v jednom z místních ryokanů. Večer se celý ostrov velmi zklidní, působí velmi romanticky a dokonce tu můžete potkat i divoké jeleny.

Okayama

Prefektuře Okayama se přezdívá "Země slunce", neboť je tu nebývale početné zastoupení slunečných dnů. I díky tomu se na Okayamě pěstuje výtečné šťavnaté ovoce, proslulé jsou zejména zdejší broskve a nashi. 

Nejznámějším turistickým cílem Okayamy je překrásná zahrada Korakuen, která obklopuje hrad Okayama-jō. Hradu se přezdívá "Vraní hrad", za což mohou černě zbarvené zdi. Dnešní podoba hradu vychází z rekonstrukce v roce 1966, nabízí šest pater a v každém patře je vystavena jiná expozice. Šesté patro rozhodně nevynechejte, umožní vám nádherný výhled na celé město Okayama.

Nedaleko Okayamy objevíte městečko Kurashiki, jehož historická část Kurashiki Bikan je známá nebývale zachovalou starou obchodní čtvrtí. Jakmile sem vstoupíte, vrátíte se do období Edo - ulice s obchůdky, restauracemi a muzey jsou protkány vodními kanály, čas se tu zastavil a dávná historie na vás dýchá při každém kroku. A pokud by snad nohy potřebovaly odpočinek, doporučujeme nastoupit na loďku Yakata, která čtvrtí Kurashiki Bikan proplouvá. Pohled na staré domečky z paluby lodi dává celému zážitku další přitažlivost. Yakaty dříve sloužily k doručování zboží, dnes plní právě turistické účely.

Tottori

Pobřežní prefektura Tottori vás uchvátí nedotčenou přírodou. Přestože nepatří mezi hlavní turistická lákadla, nabízí největší pískové duny v Japonsku, táhnoucí se více než 16 km po pobřeží. Můžete tu vyzkoušet paragliding nebo jízdu na velbloudech, potápět se v křišťálově čisté vodě nebo odpočívat na bílých písečných plážích. To vše bez vady na kráse v podobě dalších početných skupin obdivovatelů. 

Duny dosahují výšky až 90 metrů, vytváření neuvěřitelné obrazce a jsou tvořeny unikátně zbarveným pískem. Právě tohle místo se stalo dějištěm světově proslulého románu Suna no Onna, Písečná žena od Abe Kóbó. Abe Kóbó byl jedním z nejvýraznějších představitelů poválečné školy sengoha, byl spisovatel, dramatik a filmový i rozhlasový scénárista. Film Písečná žena se stal světovým trhákem a získal mnoho mezinárodních ocenění.

Shimane

Stejně jako Tottori, i Shimane nabízí oázu pro milovníky přírody - tentokrát hornaté, s nedotčenou flórou a tradicemi. Najdete tu jednu z nejstarších japonských svatyň, Izumo Taisha, původní dochovalý hrad Matsue a starý stříbrný důl Iwami Ginzan.

Historický důl Iwami Ginzan ve městě Oda vzniknul na počátku 16. století, zůstal v provozu téměř 400 let a na svém vrcholu byl zdrojem nejen většiny japonské, ale také třetiny světové produkce stříbra. Objevíte zde důlní šachty, ruiny z období těžby a také několik chrámů a svatyní. V roce 2007 se jako první důl v Asii stal památkou světového dědictví UNESCO, především díky klidnému soužití s okolní přírodou.

Yamaguchi

Nejzápadnější část regionu Chugoku, prefektura Yamaguchi, spojuje mostem japonské ostrovy Honshu a Kyushu. Je obklopena mořem a láká na pobřeží dlouhé úctyhodných 1 500 kilometrů. Město Yamaguchi nápadně připomíná tradiční Kyoto a můžete zde obdivovat pětipatrovou pagodu chrámu Rurikoji i svatyni Motonosumi se 123 branami torii umístěnými na útesech severního pobřeží. Skalními útvary je proslulý ostrov Omijima a v prefektuře Yamaguchi na vás čekají i největší japonské vápencové jeskyně Akiyoshido. 

Gurmánská turistika? Samozřejmě.

Co se gastronomie týká, nabízí Chugoku rozmanité příležitosti.

  • vnitřní pobřeží regionu sází na mořské plody. Naprostou senzací jsou ústřice z okolí Hiroshimy. Obrovské farmy produkují ústřice po celý rok, i když pravá sezóna je od listopadu do jara. Smažené ústřice kaki-fry jsou vyhledávanou lahůdkou po celém Japonsku, ale okolo Hiroshimy jsou nejžádanější. 
  • specialitou Hiroshimy jsou i okonomiyaki, odlišné od těch z Osaky. V Hiroshimě se připravují dvě tenké omelety a mezi ně se vkládá náplň ze zelí, zeleniny, krevet, slaniny, klíčků a podobně, zatímco v Osace se všechny příměsi okonomiyaki míchají přímo s těstem a smaží se dohromady jako jedna velká placka.
  • ve městě Shimonoseki je typickou zimní pochoutkou ryba Fugu, často přezdívaná "fuku" - štěstí. Štěstí tu mít opravdu musíte, nejen proto, že pokrmem z fugu se můžete smrtelně otrávit, ale také protože Shimonoseki je jedním z proslulých sídel japonské mafie Yakuza.
  • v Matsue musíte ochutnat kyodo ryori - sedm různých pokrmů připravených z ryb z jezera Shinji a servírovaných ve speciální krabičce.
  • v Okayamě okuste nejenom už zmíněné lahodné ovoce, ale zavítejte i do některé z čajoven, které nabízejí japonské cukroví. Nepřekonatelné jsou momiji manju, sušenky ve tvaru javorového listu, plněné krémem z červených fazolí, čokolády, zeleného čaje nebo třeba pudinku.
  • ani sushi není ochuzeno o své typické "chugocké" zástupce - město Iwakuni je známé přípravou sushi s vařenými rybami, v Kurashiki vám nabídnou nigiri s nakládanou sardinkou, na Miyajimě nigiri s úhořem anago, zatímco ve města Tomonoura nejraději sází na nigiri s rybou tai.

 

Autor: PhDr. Kristina Kopáčková, Edit: Alice Kopáčková

 

  

 

 

 

Doprava zdarma od 1500 Kč Doprava zdarma od 1500 Kč
99 % zákazníků doporučuje 99 % zákazníků doporučuje
Prodejna v Michli Prodejna v Michli
3 000 výdejních míst 3 000 výdejních míst

Na vaší spokojenosti nám záleží

Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí.
Ověřený zákazník
100%
18. 5. 2024

Nabídka všech potřebných ingrediencí, potřeb a příslušenství i rychlé vyřízení objednávky.

  • Široký sortiment
  • Dobrá cena
  • Rychlost vyřízení

Ověřený zákazník
100%
15. 5. 2024

  • Měli, co jsem potřeboval a za slušnou cenu.
  • Rychlé vyřízení objednávky

Ověřený zákazník
100%
12. 5. 2024

  • Po registraci všechny objednávky krásně přehledné
  • Když si dám něco do oblíbených nezmizí to i když tam nepůjdu 2 měsíce

Hana Trading s.r.o.

Michelská 55 14100 Praha 4

zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522

Prodejna

Michelská 55 14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E

Zásilkovny

Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR