0 0 Kč
Produkty v košíku
Celkem s DPH 0 Kč

Rádi vám s výběrem pomůžeme info@susi.cz

Geppó #15 - Chubu

Region Chubu se rozprostírá v centrální části hlavního japonského ostrova Honshu. Polohu dobře vystihuje jeho japonský název „Chūbu“, tedy „střední část“. Chubu leží mezi regiony Kanto a Kansai a jeho nejznámější města jsou pravděpodobně Nagoya a Nagano. Japonské Alpy tento region rozdělují na tichomořskou slunečnou část a chladnou část podél Japonského moře. Kromě Alp se v Chubu majestátně tyčí i posvátná hora Fuji. V Chubu žije téměř 24 milionu obyvatel v celkem 9 prefekturách. Je centrem automobilového a leteckého průmyslu, pěstuje se tu rýže a čaj a vyrábí se tradiční ruční papír washi.

Pojďmě se Chubu podívat pod pokličku!

NAGOYA A TOYOTA

Hlavním městem oblasti Chubu je Nagoya. Je čtvrtým největším městem Japonska a pyšní se velmi vyspělým průmyslem. Nad městem Nagoya stojí hrad pocházející z doby Edo, který však byl za druhé světové války zcela zničen. Po válce byl vybudován v původní podobě, ale materiály použité při jeho stavbě už se samozřejmě lišily. Narazíme tu na betonové konstrukce, které nahradily původní kamenné hradby. Na první pohled je hrad stejný jako v době Edo, ale při vlastní prohlídce zjistíte, že se jedná o novostavbu. V prostorách hradu je k vidění historická expozice dějin města a hradu samotného. Podle našeho názoru je ale možná pohled na hrad z dálky zajímavější než samotná prohlídka útrob hradu. :-)

Nedaleko od Nagoye je město Toyota, sídlo známé automobilky. Je to město zcela jiné než ostatní japonská města. Jezdí tady jen minimum vlakových linek, zato všude kolem cest parkují auta. Dříve tu bylo zvykem jezdit autem i do hospody na pivo, ale pak byl ustanoven zákon, že pokud za volant usedne opilý řidič, odpovědnost za přestupek nese jak číšník, který mu prodal pivo, tak i spolusedící, kteří s nim popíjeli.

KANAZAWA

Při návštěvě Kanazawy určitě nejde vynechat park Kenroku-en, který je proslulý překrásnou zahradou. Je to jeden ze tří nejkrásnějších parků v Japonsku. Rozkládá se blízko hradu ze 17. století, který je sám také obklopen rozsáhlou zelení. V Kanazawě se dochovaly původní samurajské domy a kultovní čajovny, kde sídlily gejši. Kanazawa je hlavním městem prefektury Ishikawa, někdy se přezdívané „malé Kyoto“. Nese v sobě stopy středověké historie a každého si podmaní svojí autenticitou. Je tu mnoho historických muzeí, svatyně, kde se scházeli nindžové, dílny výrobců tradičních mečů a mnoho dalšího k vidění.

Tradiční čtvrtí je Higashi Chaya, jediné místo kromě Kyota, kde se školily gejši. Dodnes tady probíhají veřejná představení jejich umění. Vynechat nesmíme ani historický dům gejš Ochaya Shima, který nyní funguje jako muzeum a můžete si tu dopřát čajový obřad.

NAGANO

Nagano je jednoznačně spjato s aurou legendárních nindžů, zkušených válečníků starého Japonska, kteří se zde cvičili. I proto bylo Nagano zvoleno za místo konání OH v roce 1998, jako klání nejlepších moderních „bojovníků“.

Kromě toho je ale Nagano plné nádherných horských scenérií a bohaté historie. Původně se jednalo o skromné chrámové město, v čele s chrámem Zenkoji, ve kterém odpočívá nejstarší dochovaná socha Buddhy v Japonsku. Chrám je starý více než 1 300 let a je dodnes je proslulým výletním místem.

Příběh sochy Buddhy

Podle legendy tuto sochu vytvořil vlastnoručně sám Buddha v 6. století př. n. l. Do Japonska se dostala jako dar Korey japonské císařovně v 7. století. Císařovna pro sochu nechala vybudovat chrám poblíž města Osaka, avšak svatyně byla zničena a socha se ztratila. V nedaleké řece ji poté našel Yoshimitsu Honda a odvezl ji do svého rodného Nagana. Když se o té novince dozvěděla císařovna Kogyoku, nařídila postavit svatyni Zenkoji, protože Zenko je čínské čtení jména Honda. Císařovna také rozhodla, že socha už nesmí být veřejně vystavována. Proto byla vyhotovena kopie, která se vystavuje jednou za šest let během festivalu Gokaicho. Naposledy byla k vidění v roce 2021.

NIIGATA

Prefektura Niigata je známá především díky pěstování rýže. Daří se tu vysoce kvalitní odrůdě Koshihikari a také mnoha dalším. Niigata tak vyniká také ve výrobě sake. Mimo to tu můžete obdivovat okrasného kapra nishikigoi, pro kterého je tato prefektura domovem. V Niigatě najdete i největší přístav na pobřeží Japonského moře regionu Chubu a osvětlený most se šesti oblouky Bandai. Tady se každoročně koná průvod lidového tance Minyo Nagashi s dvaceti tisíci tanečníky.

HORA FUJI

Nejspíš každý, i když není skalním fanouškem Japonska, ví o posvátné hoře Fuji, japonsky Fuji-san. Dokonale symetrická hora se zasněženým vrcholkem je modelem mnoha fotografií i uměleckých děl.

Fuji měří 3 776 m a je to stále dřímající sopka. Naposledy soptila v roce 1707, přesto jako by z její bílé šošolky stále vystupoval proužek dýmu. Nejkrásnější pohled na Fuji je od října do května, kdy je na vrcholu sníh. Výstup na horu je možný od července do září a pro každého Japonce je povinností alespoň jednou za život na Fuji vystoupat. Je to dechberoucí zážitek, hlavně když se podaří dostat na vrchol včas a pozorovat východ slunce. Na sopku lze stoupat různými cestami. Nejjednodušší je dojet do tzv. páté stanice a odtud pokračovat pěšími stezkami směrem k vrcholu. Cesta na vrchol z páté stanice obvykle trvá šest hodin. Nejčastěji se stoupá v noci, a tak jsou z dálky vidět světla poutníků kráčejících vzhůru. Po cestě na Fuji je i několik nocleháren, kde je možné přespat, ale rezervace je nutná dlouho dopředu. Oficiální doba provozu je od 1. července do 27. srpna a na výstup je třeba mít povinné vybavení: 1 litr vody, jídlo na 24 hodin, baterku, náhradní oblečení a pláštěnku. Přestože v červenci je v okolí jezer velmi horko, nahoře na Fuji může i mrznout, a proto je kvalitní oblečení základem úspěchu.

SHIRAKAWAGO A GOKAYAMA

Malebné historické vesnice v překrásné ale drsné přírodní scenérii a s jedinečnou architekturou byly označeny za světové dědictví UNESCO. Umístěné v údolí horské řeky a obklopené náročnou vysokohorskou krajinou regionu Chubu byly dlouho prakticky odříznuté od světa, izolované a odlehlé. Farmy postavené ve stylu gassho jsou typické svými vysokými, strmě nakloněnými doškovými střechami a jedinečně dokládají tradiční způsob života přizpůsobený životnímu prostřední a podmínkám.

GIFU A FUKUI

Poslední dvě prefektury, které bychom v souvislosti s regionem Chubu rádi zmínili,  jsou proslavené zejména tradiční ruční výrobou papíru washi. Papír je zde dodnes vyráběn původním způsobem a z původních surovin - rostlin kozo, mitsumata a gampi. Washi je pevnější a savější než moderní papír a dodnes se využívá při výrobě tradičních lamp, rolet, kaligrafie nebo například origami. Ve vesnici Echizen v prefektuře Fukui je možné navštívit muzeum Muzeum papíru a užít si ukázku této tradiční řemeslné výroby. 

 

Autor: PhDr. Kristina Kopáčková, Edit: Alice Kopáčková

Doprava zdarma od 1500 Kč Doprava zdarma od 1500 Kč
99 % zákazníků doporučuje 99 % zákazníků doporučuje
Prodejna v Michli Prodejna v Michli
3 000 výdejních míst 3 000 výdejních míst

Na vaší spokojenosti nám záleží

Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí.
Ověřený zákazník
100%
18. 5. 2024

Nabídka všech potřebných ingrediencí, potřeb a příslušenství i rychlé vyřízení objednávky.

  • Široký sortiment
  • Dobrá cena
  • Rychlost vyřízení

Ověřený zákazník
100%
15. 5. 2024

  • Měli, co jsem potřeboval a za slušnou cenu.
  • Rychlé vyřízení objednávky

Ověřený zákazník
100%
12. 5. 2024

  • Po registraci všechny objednávky krásně přehledné
  • Když si dám něco do oblíbených nezmizí to i když tam nepůjdu 2 měsíce

Hana Trading s.r.o.

Michelská 55 14100 Praha 4

zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522

Prodejna

Michelská 55 14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E

Zásilkovny

Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR