0 0 Kč
Produkty v košíku
Celkem s DPH 0 Kč

Rádi vám s výběrem pomůžeme info@susi.cz

Geppó #10 - Vánoce v Japonsku

Jak Japonci prožívají prosinec? Slaví vůbec Vánoce? 

PROSINEC V JAPONSKU

Zatímco u nás je prosinec jasným synonymem příprav na advent, vánoční svátky a vše s tím spojené, v Japonsku mají Vánoce zcela odlišný význam. Japonská kultura byla v mnoha ohledech utvářena buddhistickým a šintoistickým náboženstvím a jen asi 1 % populace jsou křesťané. Na rozdíl od Golden week, který je plný japonských státních svátků, jsou Vánoce v Japonsku neoficiální záležitostí.

To ovšem neznamená, že se Japonsko v prosinci nezahalí do slavnostního. V plném proudu běží zimní iluminace, o které jsme psali v listopadovém vydání. Japonská tržiště se v prosinci převlečou do zářivé a barevné vánoční výzdoby a stánky nabízejí nejen zimní občerstvení, ale také různé dekorace, ozdoby a drobné dárkové předměty. Ve všech obchodních domech svítí bohatě zdobené vánoční stromy a reklamy přecházejí z jedné do druhé.

V Japonsku jsou Vánoce vysloveně komerční svátky - Japonci vybírají a nakupují dárky, které si však nepředají na Štědrý den, ale až v rámci novoročních oslav. Jako novoroční dárky jsou voleny například dárkové krabice plné nejlepšího ovoce nebo šunky, lahodné víno, pivo nebo třeba whisky. Před Vánocemi se pro tuto příležitost otevírají celá patra obchodních domů, aby byl výběr co největší.

Vánoce

Protože Vánoce v Japonsku nemají náboženský význam, pro Japonce se jedná o zcela běžné dny, nikoliv svátky. Chodí tedy do práce a těší se na volno, které je čeká po Novém roce. Přesto určitou "vánoční" tradici dodržují a možná vás překvapí, jakou. 

Návštěva KFC

Ano, čtete správně. Každý rok miliony japonských rodin (odhaduje se jich kolem 3,6 milionu) během Vánoc navštíví známou kuřecí restauraci a dopřejí si kyblík plný smaženého kuřete. Rezervaci musejí rodiny řešit několik týdnů dopředu, jinak riskují, že budou stát hodiny ve frontě. Průměrná restaurace s tímto rychlým občerstvením o Vánocích zvýší své tržby až desetinásobně. Všechny jsou náležitě vyzdobeny v červené a zelené a dokonce plukovník Sanders mění svou vizáž a je oblečen jako Santa Claus. 

Proč právě smažené kuře?

Názorů na historii této tradice existuje mnoho. Některé naznačují, že Takeshi Okawara, manažer první pobočky KFC v Japonsku, falešně označil smažené kuře jako tradiční americké vánoční jídlo, aby zvýšil prodeje. Jiná teorie pracuje s historkou, že Okawara začal o Vánocích doručovat jídlo převlečený za Santu Clause, což nesmírně nadchlo především děti a Okawara tak uviděl skvělou obchodní příležitost. Další varianta hovoří o tom, že Okawara kdysi zaslechl pár cizinců mluvit o tom, jak jim chybí Vánoce a krůta k večeři a pomyslel si, že kyblík s kuřetem by mohl být skvělou náhradou. 

Ať tak či tak, návštěva KFC se postupně stala běžným způsobem, jak oslavit Vánoce v Japonsku.

Štědrý večer

Jak jsme už zmínili, Štědrý den není v Japonsku svátkem. Pro mladé páry je však příležitostí, jak oslavit svůj vztah romantickou chvilkou. Zamilovaní se sejdou, procházkou si prohlédnou vánoční osvětlení a vyrazí na příjemnou večeři. Poté si mohou vyměnit dárky, ale jen drobné, zdaleka ne tak nákladné, jako se kupují k novoročním oslavám.

 

Ikdyž mají Vánoce v Japonsku jiný nádech, návštěva Japonska v prosinci může být úžasným zážitkem. Vánoce nejsou státním svátkem, velké davy a přeplněné hotely jsou tedy vzácností. Nádherné zimní iluminace a vánoční výzdoba vytvářejí přímo kouzelnou atmosféru. Na tržištích je možné ochutnat typická japonská zimní jídla - především jídla "z jednoho hrnce", jako je třeba oden. Koncem roku je často slyšet Beethowenova Devátá, symfonie, která skvěle dotváří slavnostní atmosféru. V televizi běží hlavně pěvecké soutěže a rodiny se pečlivě připravují na Nový rok, největší svátek v roce. O tom ale podrobně až v našem lednovém vydání :-).

 

Autor: PhDr. Kristina Kopáčková, Edit: Alice Kopáčková

Doprava zdarma od 1500 Kč Doprava zdarma od 1500 Kč
99 % zákazníků doporučuje 99 % zákazníků doporučuje
Prodejna v Michli Prodejna v Michli
3 000 výdejních míst 3 000 výdejních míst

Na vaší spokojenosti nám záleží

Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí.
Ověřený zákazník
100%
18. 5. 2024

Nabídka všech potřebných ingrediencí, potřeb a příslušenství i rychlé vyřízení objednávky.

  • Široký sortiment
  • Dobrá cena
  • Rychlost vyřízení

Ověřený zákazník
100%
15. 5. 2024

  • Měli, co jsem potřeboval a za slušnou cenu.
  • Rychlé vyřízení objednávky

Ověřený zákazník
100%
12. 5. 2024

  • Po registraci všechny objednávky krásně přehledné
  • Když si dám něco do oblíbených nezmizí to i když tam nepůjdu 2 měsíce

Hana Trading s.r.o.

Michelská 55 14100 Praha 4

zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522

Prodejna

Michelská 55 14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E

Zásilkovny

Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR