0 0 Kč
Produkty v košíku
Celkem s DPH 0 Kč

Rádi vám s výběrem pomůžeme info@susi.cz

Geppó #1 - Únor v Japonsku

Všímáme si, že na našich stránkách nejen rádi nakupujete japonské potraviny a keramiku, ale také si rádi čtete. Třeba v našich rozmanitých receptech nebo v našich článcích o různých zajímavostech. A protože vás s nadšením zásobujeme tím, co vás baví, máme pro vás překvapení.

Nový magazín Geppó

Přemýšleli jsme, jak vám co nejvíce přiblížit život v Japonsku. Ať už z hlediska historického, současného, kulturního nebo třeba sportovního. V našem magazínu Geppó vám proto pravidelně každý měsíc napíšeme, čím je dané období v Japonsku typické, co se v Japonsku právě děje, nebo jaké se k tomu kterému měsící váží historické souvislosti.

A nemohli jsme si vybrat lépe, než začít v únoru. Vždyť únor je pro Japonce jedním z nejdůležitějších měsíců v roce!

 

ÚNOR V JAPONSKU

Co zmínit v souvislosti s únorem jako první? Rozhodně Den vzniku Japonska! Ten se totiž každoročně slaví státním svátkem Kenkoku Kinen no Hi, a to 11. února.

Den vzniku Japonska

Abychom správně porozuměli, čím je tento den důležitý, je potřeba se vrátit do dávné historie.

V únoru roku 660 před naším letopočtem sestoupil z nebes potomek božstva slunce a nastoupil na císařský trůn. Slavný císař Džimmu (Jimmu) byl podle legendy prvním japonským císařem a zároveň zakladatelem dynastie, která Japonsku vládne dodnes. Podle oficiálních údajů se Džimmu narodil 13. února 711 př. n. l. a zemřel v roce 585 př. n. l. ve věku 125 let. Pocházel z rodu Yamato a císařem se stal 11. února, což je první den lunárního kalendáře, který v Japonsku hraje zásadní roli.

Jedenáctý únor je dodnes pokládán za den založení japonského císařství a je tedy státním svátkem.

O císařské dynastii

Džimmu byl potomkem božstev, jeho otcem byl Ugayafukiaezu no Mikoto, šintoistický kami, a matkou božská princezna Tamajorihime. I dnešní japonský císař je označován jako "tennó", tedy nebeský kníže. Od roku 2019 je jím císař Naruhito. Japonský císař Naruhito je současně i veleknězem šintoistického náboženství. Nejedná se o klasickou církev v našem slova smyslu, je to původní japonské náboženství.

Japonská císařská dynastie je nejstarší vládnoucí dynastií na světě. Její původ se mytologicky váže až k bohyni slunce Amaterasu a také s ní souvisí posvátné symboly, které jsou známkou legitimity japonského císaře. Je to meč Kusanagi, osmero klenotů Jasakani no magatama a zrcadlo Jata no kagami. Zrcadlo je uloženo ve svatyni Naikú.

O svatyních

Bohyni slunce Amaterasu je zasvěcena Ise-džingú, Velká svatyně Ise, která je nejvýznamnější šintoistickou svatyní v Japonsku. Pod svatyní si asi představíme jednu stavbu, ale v Japonsku se ve skutečnosti jedná o stovky budov, rozdělených na dvě části - Gekú a Naikú - a vzdálených od sebe šest kilometrů. Zajímavostí je, že se svatyně staví každých dvacet let znovu, aby se zachovaly v dobrém stavu. Budují se do nejmenšího detailu stejně a po dokončení stavby je božstvo přeneseno do nové svatyně. Stará svatyně se následně rozebere a její části jsou rozděleny mezi stejnojmenné svatyně po celém Japonsku.

Současné svatyně jsou z roku 2013 a jsou již 62. kopií původní stavby. 

Svatý Valentýn

V měsíci únoru samozřejmě nelze nezmínit svátek všech zamilovaných! :-)

Svatý Valentýn je křesťanský svátek, který byl do Japonska importován stejně jako Vánoce nebo Velikonoce. Velikonoce jsou pro Japonce zcela cizí pojem, Vánoce jsou dobrá obchodní příležitost pro obchody a s duševnem nijak nesouvisejí. V Japonsku je hlavním svátkem Nový rok, ke kterému se váže mnoho obřadů, jídelních zvyků a podobně.

Sv. Valentýn je ale něco jiného. Japonci milují oslavy a různou symboliku, a tu právě přiřadili k Valentýnu. 14. února dávají dámy mužům čokoládu, buď vlastní výroby, což je nejvíce ceněné, nebo koupenou. Čokoláda je hořká, je ve formě srdíčka a má různé náplně nebo zdobení. Domácí výroba spočívá v tom, že se čokoláda roztaví a potom se nápaditě vyzdobí. Také v sushi restauracích se 14. února připravuje sushi ve tvaru srdce, nejlépe pak v kombinaci barev bílé a červené.

Dárky se podle toho, komu se dávají, rozdělují do tří skupin. Japonci neradi dávají veřejně na odiv své city, a tak i dárky mají určitá pravidla:

1. Jedná-li se o dárek pro milovanou osobu, kdy vztah je již jasný a není třeba jej skrývat, dárkem je čokoládový "honmei", dar z lásky romantické, opravdové, otevřené, vyrobený s citem pro toho druhého.

2. Pokud se jedná o dárek ze sympatie, přátelství nebo pocitu povinnosti vůči druhému, pak je to "giri", čokoláda koupená.

3. A nakonec "onasake", dárek z respektu nebo dárek z lítosti. Onasake je vždy koupené a ne tak drahé jako giri.

V Japonsku, ale snad i jinde v Asii, se vyvinulo pokračování sv. Valentýna v podobě White Day, který se slaví 14. 3., tedy měsíc po Valentýnu. V ten den dávají muži bílou čokoládu ženám. Tato tradice se však datuje až od roku 1978 a není tak populární jako svatý Valentýn.

Zimní sportovní hry 

Největší sportovní svátek letošního roku se koná v únoru v čínském Pekingu, nemůžeme ho tedy v našem únorovém vydání magazínu vynechat.

Pořádání her je opět vzhledem k epidemiologické situaci velmi složité. Čína sice vyhlásila covidu nulovou toleranci a mnoho milionových měst je zcela uzavřeno od ostatního světa, nebezpečí nákazy nicméně zažehnáno není. I v Japonsku pozitivní případy stále přibývají. Proto je ohrožena účast některých japonských sportovců, kteří se na hry připravují. Navíc se Japonsko připojilo k diplomatickému bojkotu her, vzhledem k otázce dodržování lidských práv v Číně. Japonský premiér rozhodně vyjádřil svou neúčast na zahajovacím ceremoniálu v Pekingu. Kolik japonských sportovců do Pekingu dorazí, není tedy jasné.

Ať tak či tak, zájem japonského národa se bude určitě soustředit na výkony skokanů na lyžích, kteří letos budou soutěžit poprvé v pěti kategoriích. Na středním můstku muži, ženy a smíšená družstva, na velkém můstku pak muži a mužstva mužů. Japonci budou patrně závodit i v alpském lyžování, krasobruslení, ledním hokeji (japonské hokejistky jsou s českými ve skupině!)  a některých dalších disciplínách. Budeme jim všem držet palce!

 

Autor: PhDr. Kristina Kopáčková, Edit: Alice Kopáčková

Doprava zdarma od 1500 Kč Doprava zdarma od 1500 Kč
99 % zákazníků doporučuje 99 % zákazníků doporučuje
Prodejna v Michli Prodejna v Michli
3 000 výdejních míst 3 000 výdejních míst

Na vaší spokojenosti nám záleží

Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí.
Ověřený zákazník
100%
18. 5. 2024

Nabídka všech potřebných ingrediencí, potřeb a příslušenství i rychlé vyřízení objednávky.

  • Široký sortiment
  • Dobrá cena
  • Rychlost vyřízení

Ověřený zákazník
100%
15. 5. 2024

  • Měli, co jsem potřeboval a za slušnou cenu.
  • Rychlé vyřízení objednávky

Ověřený zákazník
100%
12. 5. 2024

  • Po registraci všechny objednávky krásně přehledné
  • Když si dám něco do oblíbených nezmizí to i když tam nepůjdu 2 měsíce

Hana Trading s.r.o.

Michelská 55 14100 Praha 4

zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522

Prodejna

Michelská 55 14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E

Zásilkovny

Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR