O jasmínové rýži
Jasmínová rýže, známá po celém světě, se pěstuje již po staletí převážně v Thajsku. Jedná se o dlouhozrnnou rýži štíhlého tvaru a střední lepivosti. Je to nejčastěji používaná rýže v asijských pokrmech mimo suši.
Chuť
Jasmínová rýže je svou chutí podobná rýži basmati, která má ale nulovou lepivost. Vůně po jasmínu je přirozená, nejedná se o žádnou příchuť či aroma. Aby se chuť a vůně jasmínové rýže maximálně uchovala, doporučujeme rýži uchovávat ve vzduchotěsné nádobě.
Sklizeň
U jasmínové rýže se sklízí stonky, které se nařežou a následně se z nich vymlátí zrnka.
Zdravotní hlediska
Jasmínová rýže obsahuje omega 3 mastné kyseliny, které mají příznivý vliv na fuknci mozku a působí proti rozvoji alzheimrovi choroby. Také obsahuje melatonin, který napomáhá ke klidnému spánku.
Použití
Jasmínová rýže je přílohovým typem rýže, je tedy výborná ke všem druhům masa, mořských plodů, masovo-zeleninových směsí i k omáčkám. Může se jíst i samotná, ideálně posypaná řasami či různými druhy sypání na rýži. Uvařenou rýži posypte sypáním sake chazuke a rovnou konzumujte. Posypat si však můžete i nudle, omeletu a nebo zkusit toto sypání použít při výrobě kalifornských maki sushi místo sezamu.
Příprava rýže
Rýže se dá napařovat v bambusovém pařáčku, v rýžovaru nebo v klasickém hrnci. Pokud rýžovar nevlastníte, nezoufejte, postup je snadný i u klasického kastrolu:
Jasmínovou rýži řádně propláchněte v tekoucí vodě, dokud z ní neodtéká čirá tekutina. Na 1 díl rýže následně přidejte 1,2 dílu studené vody a přiveďte rýži k varu. Jakmile se začne vařit, ztlumte teplotu na minimum, přiklopte hrnec pokličkou a vařte pozvolna 20 minut. Pak hrnec odstavte a nechejte zhruba 10 minut dojít.
TIP: Vystydlá jasmínová rýže se skvěle hodí pro výrobu smažené rýže.
O sypání na rýži Sake Chazuke
Chazuke je název pro tradiční japonské jídlo, kdy do misky s uvařenou rýží se nalije zelený čaj, dashi, přidají se švestičky umeboshi a vše se sní. Naše sypání Ochazuke nori je již hotové dochucovadlo, které obsahuje zelený čaj a mořské řasy.
Využití
Na uvařenou rýži nasypte jeden pytlíček tohoto sypání a můžete rovnou konzumovat. Sypání lze použít i na posyp nudlí nebo omelety.
Co je obsahem dodávky
Při objednání tohoto produktu obdržíte cenově výhodný set jasmínové rýže v balení 1 kg a sáčku se sypáním na rýži sake chazuke o obsahu 24 g.
Parametry Jasmínové rýže
- Balení: Sáček
- Obsah balení: 1 kg
- Složení: Jasmínová rýže dlouhozrnná.
- Použití: Přílohová rýže, na smažení.
- Země původu: Kambodža
Parametry sypání na rýži Ochazuke nori
- Balení: Sáček
- Obsah balení: 24 g.
- Složení: Sůl, rýžové krekry, cukr, zvýrazňovač chuti: E621, řasy, prášek ze zeleného čaje, řasový prášek, zvýrazňovač chuti: E635.
- Použití: Na posypání rýže, nudlí, omelety i do sushi.
- Země původu: Japonsko.
Parametry
|
Výrobce
|
Susi.cz |