Originální japonský čaj matcha je rozdrcený zelený čaj na prášek, který se pije našlehaný s vodou. Tato varianta matcha čaje je velmi oblíbená zejména pro další zpracování a také pro přípravu čaje základní kvality.
Matcha je práškový zelený čaj s věhlasnou historií, který je nezbytný při japonském čajovém obřadu. Matcha čaj je velmi oblíbený také díky svému širokému využití, od lahodné zmrzliny až po dorty či ovocné nápoje. Na rozdíl od pití běžného zeleného čaje, kdy vylouhované lístky vyhodíme, se u matchy listový prášek našlehá s vodou a přímo konzumuje. Tím je zaručena vyšší koncentrace zeleného čaje a tělo získává minerály, vitamíny a vlákninu.
Rodištěm čaje je čínská prefektura Yunnan, kde buddhističtí mniši vyráběli z přírodních bylinek práškové čaje. V roce 1191 japonský mnich Eisai při svých pobytech v Číně přišel na způsob, jak pít zelený čaj jinak - listy rozmělnil na prášek a ty pak zalil horkou vodou a rozmíchal. Tento čaj si pak v poklidu popíjel při svém rozjímání.
Listy matchy jsou velmi mladé, vrcholové, s vysokým obsahem chlorofylu.
Na začátku dubna se plantáže zakryjí plachtami, které mají za úkol nedostat světlo na lístky čajovníku. Tím dochází k tomu, že čajovník začne produkovat velký obsah chlorofylu. Česači si pak při sběru vybírají ty nejlepší lístky, které se následně spaří, usuší a nařežou bez stonků a žilek. Tyto natrhané lístky dále putují do mrazících boxů, kde odpočívají a udržují si stálou kvalitu. Tento čaj se nazývá Tencha. Tencha se pak následně mele na žulových kamenech a tím vzniká čaj matcha.
Matcha obsahuje látku L-Theanin a také Teofylin, který má podobné účinky jako kofein. Díky těmto látkám pití čaje matcha navozuje duševní jasnost a zvyšuje celkovou energii v těle, a proto je vhodný jak při velkém fyzickém výkonu, tak i pro malé sportovce například při fotbalovém tréninku. Pitím matcha čaje můžete přispět i ke zvýšení metabolismu a spalování tuku. Matcha nezvyšuje krevní tlak ani srdeční frekvenci. A věděli jste, že vypití jedné sklenice matchy je jako vypití 10 sklenic zeleného čaje?
Barva nálevu je smaragdově zelená. Matcha se mele velmi pomalu na otáčejících se žulových mlecích kamenech, čímž nedochází k pálení čajových listů. Čaj si tak uchová vysoký obsah chlorofylu. Nálev je sladký, protože obsahuje látku L-Theanin a vlákninu, jemný, bez náznaku trpkosti.
Příprava čaje je velmi jednoduchá. Potřebujeme mističku a speciální bambusovou metličku. Do mističky nasypeme 2 g matcha čaje a našleháme je s 2 dcl na cca 75 °C ohřáté vody bambusovou metličkou. Vytvoří se řídká kaše, která po chvilce zhoustne. Čaj matcha se dá pít teplý i chlazený s kostkami ledu.
Při objednání tohoto produktu obdržíte japonský zelený čaj matcha v sáčku o obsahu 500 g, v počtu kusů, který si objednáte.
Zelený čajový prášek.
Parametry |
|
---|---|
Original Japan | Ano |
Balení | Plastový sáček |
Země původu | Japonsko |
Použití | 2 g prášku našleháme s 2 dcl vody ohřáté na 75 °C, na výrobu sladkého pečiva, zmrzliny. |
Obsah balení (g) | 500 g |
Typ produktu | Matcha |
Výrobce | Hotta Katsutaro Shoten |
95 Kč |
1 150 Kč |
Michelská 55 14100 Praha 4
zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522
Michelská 55
14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E
Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR