0 0 Kč
Produkty v košíku
Celkem s DPH 0 Kč

Rádi vám s výběrem pomůžeme info@susi.cz

Sukiyaki

Hlavní jídla 10 minut příprava + 20 vaření porcí 4    Obtížnost 2

Ingredience

Co potřebujete doma

Při přípravě sukiyaki se bude skvěle hodit sukiyaki pánev, tedy elektrická široká pánev, se kterou můžete pokrm připravovat přímo na jídelním stole. Originální japonskou sukiyaki pánev však můžeme nahradit remoskou nebo jinou elektrickou pánví. A pokud žádnou nemáme, dobře poslouží i elektrická plotýnka a na ní běžná široká (ne wok) pánev.

O receptu

Sukiyaki je oblíbené a velmi tradiční japonské jídlo "z jedné pánve". Patří mezi pokrmy typu nabemono, tedy párty jídla, která se připravují přímo u prostřené tabule s rodinou nebo skupinou přátel. Název "sukiyaki" se dá přeložit dvěma způsoby - buď "opékejte, co máte rádi" nebo "opečeno na rýči". Překvapující? Slovo "suki" totiž znamená mít rád a také rýč. V době, kdy do Japonska přijížděli jezuité, často si opékali maso právě na rýči.

Ať tak či tak, sukiyaki je jedno z nejoblíbenějších japonských jídel, jak doma, tak v restauraci.

Rozdíl mezi Shabu Shabu a Sukiyaki

Sukiyaki se někdy s pokrmem zvaným Shabu Shabu zaměňuje. U Shabu Shabu se tenké plátky hovězího nebo vepřového masa vaří v čistém vývaru z řasy kombu a poté se namáčí v ponzu nebo sezamové omáčce. Naproti tomu při přípravě Sukiyaki se všechny ingredience vaří společně ve wok omáčce a jsou tak plné vzájemných výrazných chutí. 

Postup

1

Sukiyaki není náročné na přípravu, vyžaduje ale správné suroviny a trochu času na jejich přípravu před samotným vařením.

2

Správná příprava masa je základním kamenem úspěchu. Nízký hovězí roštěnec nejdříve zmrazíme, což nám následně umožní nakrájet ho na co nejtenčí plátky.

3

Všechny ostatní ingredience si připravíme na vhodný tác - zelí, cibulku a tofu nakrájíme na plátky nebo kostky, houby a klíčky nekrájíme, pouze rozdělíme. Pokud použijeme již předvařené nudle udon, jen je vyndáme z balení. Sušené nudle nejdříve uvaříme podle návodu na obalu.

4

Suroviny máme připravené, už zbývá jen elektrická pánev a omáčka. Dříve se používala výhradně omáčka sukiyaki, dnes ji může zastoupit i omáčka wok, pokud sukiyaki není k dostání.

5

A jdeme na to! Pánev umístíme doprostřed tabule. Ten, kdo vede opékání, nejdříve trochu vymaže pánev rostlinným olejem, pak přidá wok omáčku, kterou v přiměřeném množství přidává po celou dobu přípravy. Jakmile je omáčka rozehřátá, postupně se vkládají jednotlivé suroviny - jako první většinou zelí, pak maso a posléze vše ostatní kromě nudlí. Maso se vždy na pánvi nechá jen krátce zatáhnout z obou stran, aby zůstalo křehké.
 

6

Každý stolovník si sám v průběhu přípravy vybírá sousto, na které má zrovna chuť. Tradiční příprava sukiyaki ještě doporučuje smočit každé sousto v rozšlehaném syrovém vejci - tuto variantu necháme vašem zvážení. Úplně poslední se do pánve dávají nudle, až když jsou ostatní suroviny vyčerpány. Udon nudle se výborně ochutí omáčkou a výpekem, který zbude po ostatních surovinách. Dobrou chuť!

Další recepty z kategorie “Hlavní jídla”

Nigiri sushi 50 minut
Yakisoba 45 minut
Zaru Soba 15 minut
Karaage 30 minut
Maki sushi 90 minut
Okonomiyaki 30 minut
Yasai Tempura - Zeleninová tempura 45 minut
Kare Raisu - Japonské kuřecí kari 120 minut
Hambagu - Japonský hamburger 30 minut
Butaniku no Shogayaki 30 minut
Tonkatsu 45 minut
Smažené nudle s kuřecím masem 45 minut
Korokke 60 minut
Oden 45 minut
Kuře Teriyaki 30 minut
Omuraisu 60 minut
Kuře Yakitori 60 minut
Temari sushi 50 minut
Nikujaga 40 minut
Vegetariánské kari s kokosem 40 minut
Gomoku Takikomi Gohan – Kuře se zeleninou a rýží 50 minut
Kuwayaki - Pikantní kuře 20 minut
Jarní závitky 50 minut
Poke bowl s rýží a tuňákem 60 minut
Inari sushi (Inarizushi) 60 minut
Butaniku To Kabocha - Dušená dýně s vepřovým masem 60 minut
Buta Kimchi - Vepřový bůček s kimchi 30 minut
Poke bowl s quinoa a tuňákem 40 minut
Japonské smažené jarní závitky Harumaki 50 minut
Gyudon 30 minut
Buta no Kakuni 180 minut
Oyakodon 30 minut
Mabo Dofu 30 minut
Kinoko no Hoiru Yaki - Houby dušené v alobalu 30 minut
Mazesoba 40 minut
Kinoko Ankake - Houby enoki a shimeji s omáčkou Ankake 30 minut
Katsu Kare - Japonské kari se smaženým řízkem 60 minut
Ebi Katsu Don - Miska rýže s krevetou a cibulovo-vaječnou omáčkou 40 minut
Gyoza - Japonské plněné knedlíčky 50 minut
Yaki Udon - Smažené nudle udon s masem a zeleninou 30 minut
Negiyaki - Japonská placka z jarní cibulky 20 minut
Onigiri - Japonský rýžový sendvič 50 minut

Na vaší spokojenosti nám záleží

Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí.
Ověřený zákazník
100%
29. 3. 2025

  • Výborná komunikace
  • Vstřícný pristup
  • Velice milá zákaznická podpora

Ověřený zákazník
100%
28. 3. 2025

  • vše super
  • super domluva
  • rychle doručení

Ověřený zákazník
100%
26. 3. 2025

  • Jediná stránka kde měli vše co jsem potřebovala, doporučuji

Hana Trading s.r.o.

Michelská 55 14100 Praha 4

zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522

Prodejna

Michelská 55 14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E

Zásilkovny

Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR