Sukiyaki není náročné na přípravu, vyžaduje ale správné suroviny a trochu času na jejich přípravu před samotným vařením.
Hlavní jídla | 10 minut příprava + 20 vaření | porcí 4 | Obtížnost 2 |
Při přípravě sukiyaki se bude skvěle hodit sukiyaki pánev, tedy elektrická široká pánev, se kterou můžete pokrm připravovat přímo na jídelním stole. Originální japonskou sukiyaki pánev však můžeme nahradit remoskou nebo jinou elektrickou pánví. A pokud žádnou nemáme, dobře poslouží i elektrická plotýnka a na ní běžná široká (ne wok) pánev.
Sukiyaki je oblíbené a velmi tradiční japonské jídlo "z jedné pánve". Patří mezi pokrmy typu nabemono, tedy párty jídla, která se připravují přímo u prostřené tabule s rodinou nebo skupinou přátel. Název "sukiyaki" se dá přeložit dvěma způsoby - buď "opékejte, co máte rádi" nebo "opečeno na rýči". Překvapující? Slovo "suki" totiž znamená mít rád a také rýč. V době, kdy do Japonska přijížděli jezuité, často si opékali maso právě na rýči.
Ať tak či tak, sukiyaki je jedno z nejoblíbenějších japonských jídel, jak doma, tak v restauraci.
Sukiyaki se někdy s pokrmem zvaným Shabu Shabu zaměňuje. U Shabu Shabu se tenké plátky hovězího nebo vepřového masa vaří v čistém vývaru z řasy kombu a poté se namáčí v ponzu nebo sezamové omáčce. Naproti tomu při přípravě Sukiyaki se všechny ingredience vaří společně ve wok omáčce a jsou tak plné vzájemných výrazných chutí.
Sukiyaki není náročné na přípravu, vyžaduje ale správné suroviny a trochu času na jejich přípravu před samotným vařením.
Správná příprava masa je základním kamenem úspěchu. Nízký hovězí roštěnec nejdříve zmrazíme, což nám následně umožní nakrájet ho na co nejtenčí plátky.
Všechny ostatní ingredience si připravíme na vhodný tác - zelí, cibulku a tofu nakrájíme na plátky nebo kostky, houby a klíčky nekrájíme, pouze rozdělíme. Pokud použijeme již předvařené nudle udon, jen je vyndáme z balení. Sušené nudle nejdříve uvaříme podle návodu na obalu.
Suroviny máme připravené, už zbývá jen elektrická pánev a omáčka. Dříve se používala výhradně omáčka sukiyaki, dnes ji však nahrazuje omáčka wok, protože rozdíl mezi nimi je minimální.
A jdeme na to! Pánev umístíme doprostřed tabule. Ten, kdo vede opékání, nejdříve trochu vymaže pánev rostlinným olejem, pak přidá wok omáčku, kterou v přiměřeném množství přidává po celou dobu přípravy. Jakmile je omáčka rozehřátá, postupně se vkládají jednotlivé suroviny - jako první většinou zelí, pak maso a posléze vše ostatní kromě nudlí. Maso se vždy na pánvi nechá jen krátce zatáhnout z obou stran, aby zůstalo křehké.
Každý stolovník si sám v průběhu přípravy vybírá sousto, na které má zrovna chuť. Tradiční příprava sukiyaki ještě doporučuje smočit každé sousto v rozšlehaném syrovém vejci - tuto variantu necháme vašem zvážení. Úplně poslední se do pánve dávají nudle, až když jsou ostatní suroviny vyčerpány. Udon nudle se výborně ochutí omáčkou a výpekem, který zbude po ostatních surovinách. Dobrou chuť!
Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí. |
obchod pracuje velmi rychle a zbozi je vysoce kvalitni
Michelská 55 14100 Praha 4
zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522
Michelská 55
14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E
Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR