Onigiri je vlastně velmi skromný pokrm. Stačí lehce osolená rýže, trocha náplně a řasa. Přesto patří onigiri mezi velmi oblíbené a jejich popularita roste i u nás - zejména mezi teenagery.
|
|
|
|
Při přípravě onigiri se bude skvěle hodit japonské tvořítko - značně totiž usnadní dosažení oku lahodícího tvaru.
Onigiri jsou japonské rýžové trojhránky, koule nebo válečky, které jsou plněné různými náplněmi a částečně zabalené do plátku mořské řasi nori. Je to velmi tradiční japonský pokrm, jehož historie se píše už víc než 2 000 let. V Japonsku onigiri objevíte také pod názvy nigirimeshi nebo omusubi.
Japonci si onigiri nejraději připravují jako svačinu na cestu, do školy, do práce nebo třeba na piknik. Základem je uvařená rýže, naplněná vybranou surovinou a upravená do trojúhelníkového nebo kulatého tvaru. Mezi tradiční náplně patří nakládaná švestička umeboshi, vařená řasa kombu, grilovaný losos nebo směs tuňáka a japonské majonézy, ale v Japonsku objevíte nespočet variant.
My jsme dnes zvolili onigiri s umeboshi a onigiri s tuňákem.
Onigiri je vlastně velmi skromný pokrm. Stačí lehce osolená rýže, trocha náplně a řasa. Přesto patří onigiri mezi velmi oblíbené a jejich popularita roste i u nás - zejména mezi teenagery.
Začneme rýží. Kulatozrnnou rýži vhodnou na přípravu sushi důkladně propláchneme a dáme vařit s vodou v poměru, který je uvedený na obale.
Zatímco se rýže vaří, připravíme si náplně. Jako první tuňákovou.
Tuňáka vyjmeme z konzervy a necháme okapat. K němu do misky přidáme přibližně 2 lžíce japonské majonézy a 1/2 lžíce sójové omáčky.
Vše společně vymícháme v hladší náplň.
Švestičky umeboshi jednoduše vyjmeme z krabičky a zbavíme je pecky.
Plátky řasy Nori nastříháme nebo natrháme na třetiny - vzniknou nám tím proužky vhodné na obalení onigiri.
Připravíme si tvořítko na onigiri. V krabičce najdete dvě velikosti, my jsme použili tu větší.
Uvařenou rýži necháme trochu zchladnout a připravíme si misku s vlažnou vodou a kuchyňskou sůl.
A jdeme na to: ruce namočíme v misce s vodou, špičku ukazováčku smočíme v soli a sůl mezi dlaněmi rozetřeme. Pak do dlaně vložíme bochánek rýže, přidáme přiměřeně tuňákové náplně a přikryjeme ještě trochou rýže. V dlaních nejprve vytvarujeme kouli.
Rýžovou kouli vtlačíme do tvořítka a ještě více stlačíme prostřednictvím víčka. Nebojte, díky volnému vrchnímu dílu víčka jde trojúhelník rýže snadno vyklepnout.
Stejně postupujeme i v případě umeboshi - do namočených slaných dlaní dáme bochánek rýže, přidáme vypeckovanou švestičku, rýži a vytvarujeme nejdříve kouli a pak v tvořítku trojhránek.
Výsledné rýžové trojúhelníky vypadají úhledně.
Zbývá bochánek zabalit do řasy nori. Existuje více způsobů, my jsme zvolili "šáteček". Proužek řasy ovineme kolem ramen trojhránku, dolní část přihrneme k rýži. Řasa se k rýži krásně přichytí.
A máme hotovo! Onigiri postavíme v řadě za sebou a špičku dozdobíme kouskem umeboshi a oblíbenou bylinkou. Podáváme na tácku nebo talíři, bez hůlek - onigiri se jí jako sendvič. Dobrou chuť!
Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí. |
Perfektní výběr, rychlost dodání!!!
Dobrá komunikace s obchodem,rychlé vyřízení objednávky,dobře zabalená objednávka,čistota,široký výběr zboží,přehledný e-shop,snadný nákup
Michelská 55 14100 Praha 4
zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522
Michelská 55
14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E
Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR