0 0 Kč
Produkty v košíku
Celkem s DPH 0 Kč

Rádi vám s výběrem pomůžeme info@susi.cz

Onigiri - Japonský rýžový sendvič

Hlavní jídla 50 minut porcí 2    Obtížnost 3

Co potřebujete doma

Při přípravě onigiri se bude skvěle hodit japonské tvořítko - značně totiž usnadní dosažení oku lahodícího tvaru.

O receptu

Onigiri jsou japonské rýžové trojhránky, koule nebo válečky, které jsou plněné různými náplněmi a částečně zabalené do plátku mořské řasi nori. Je to velmi tradiční japonský pokrm, jehož historie se píše už víc než 2 000 let. V Japonsku onigiri objevíte také pod názvy nigirimeshi nebo omusubi.

Japonci si onigiri nejraději připravují jako svačinu na cestu, do školy, do práce nebo třeba na piknik. Základem je uvařená rýže, naplněná vybranou surovinou a upravená do trojúhelníkového nebo kulatého tvaru. Mezi tradiční náplně patří nakládaná švestička umeboshi, vařená řasa kombu, grilovaný losos nebo směs tuňáka a japonské majonézy, ale v Japonsku objevíte nespočet variant.

My jsme dnes zvolili onigiri s umeboshi a onigiri s tuňákem.

Postup

1

Onigiri je vlastně velmi skromný pokrm. Stačí lehce osolená rýže, trocha náplně a řasa. Přesto patří onigiri mezi velmi oblíbené a jejich popularita roste i u nás - zejména mezi teenagery.

2

Začneme rýží. Kulatozrnnou rýži vhodnou na přípravu sushi důkladně propláchneme a dáme vařit s vodou v poměru, který je uvedený na obale.

3

Zatímco se rýže vaří, připravíme si náplně. Jako první tuňákovou.

4

Tuňáka vyjmeme z konzervy a necháme okapat. K němu do misky přidáme přibližně 2 lžíce japonské majonézy a 1/2 lžíce sójové omáčky.

5

Vše společně vymícháme v hladší náplň.

6

Švestičky umeboshi jednoduše vyjmeme z krabičky a zbavíme je pecky.

7

Plátky řasy Nori nastříháme nebo natrháme na třetiny - vzniknou nám tím proužky vhodné na obalení onigiri.

8

Připravíme si tvořítko na onigiri. V krabičce najdete dvě velikosti, my jsme použili tu větší.

9

Uvařenou rýži necháme trochu zchladnout a připravíme si misku s vlažnou vodou a kuchyňskou sůl.

10

A jdeme na to: ruce namočíme v misce s vodou, špičku ukazováčku smočíme v soli a sůl mezi dlaněmi rozetřeme. Pak do dlaně vložíme bochánek rýže, přidáme přiměřeně tuňákové náplně a přikryjeme ještě trochou rýže. V dlaních nejprve vytvarujeme kouli.

11

Rýžovou kouli vtlačíme do tvořítka a ještě více stlačíme prostřednictvím víčka. Nebojte, díky volnému vrchnímu dílu víčka jde trojúhelník rýže snadno vyklepnout.

12

Stejně postupujeme i v případě umeboshi - do namočených slaných dlaní dáme bochánek rýže, přidáme vypeckovanou švestičku, rýži a vytvarujeme nejdříve kouli a pak v tvořítku trojhránek.

13

Výsledné rýžové trojúhelníky vypadají úhledně.

14

Zbývá bochánek zabalit do řasy nori. Existuje více způsobů, my jsme zvolili "šáteček". Proužek řasy ovineme kolem ramen trojhránku, dolní část přihrneme k rýži. Řasa se k rýži krásně přichytí.

15

A máme hotovo! Onigiri postavíme v řadě za sebou a špičku dozdobíme kouskem umeboshi a oblíbenou bylinkou. Podáváme na tácku nebo talíři, bez hůlek - onigiri se jí jako sendvič. Dobrou chuť!

Další recepty z kategorie “Hlavní jídla”

Nigiri sushi 50 minut
Yakisoba 45 minut
Zaru Soba 15 minut
Karaage 30 minut
Maki sushi 90 minut
Okonomiyaki 30 minut
Yasai Tempura - Zeleninová tempura 45 minut
Kare Raisu - Japonské kuřecí kari 120 minut
Hambagu - Japonský hamburger 30 minut
Butaniku no Shogayaki 30 minut
Tonkatsu 45 minut
Smažené nudle s kuřecím masem 45 minut
Korokke 60 minut
Oden 45 minut
Kuře Teriyaki 30 minut
Omuraisu 60 minut
Kuře Yakitori 60 minut
Temari sushi 50 minut
Nikujaga 40 minut
Vegetariánské kari s kokosem 40 minut
Gomoku Takikomi Gohan – Kuře se zeleninou a rýží 50 minut
Kuwayaki - Pikantní kuře 20 minut
Jarní závitky 50 minut
Poke bowl s rýží a tuňákem 60 minut
Inari sushi (Inarizushi) 60 minut
Butaniku To Kabocha - Dušená dýně s vepřovým masem 60 minut
Buta Kimchi - Vepřový bůček s kimchi 30 minut
Poke bowl s quinoa a tuňákem 40 minut
Japonské smažené jarní závitky Harumaki 50 minut
Gyudon 30 minut
Sukiyaki 30 minut
Buta no Kakuni 180 minut
Oyakodon 30 minut
Mabo Dofu 30 minut
Kinoko no Hoiru Yaki - Houby dušené v alobalu 30 minut
Mazesoba 40 minut
Kinoko Ankake - Houby enoki a shimeji s omáčkou Ankake 30 minut
Katsu Kare - Japonské kari se smaženým řízkem 60 minut
Ebi Katsu Don - Miska rýže s krevetou a cibulovo-vaječnou omáčkou 40 minut
Gyoza - Japonské plněné knedlíčky 50 minut
Yaki Udon - Smažené nudle udon s masem a zeleninou 30 minut
Negiyaki - Japonská placka z jarní cibulky 20 minut

Na vaší spokojenosti nám záleží

Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí.
Ověřený zákazník
100%
27. 2. 2025

Perfektní výběr, rychlost dodání!!!

Ověřený zákazník
100%
27. 2. 2025

Dobrá komunikace s obchodem,rychlé vyřízení objednávky,dobře zabalená objednávka,čistota,široký výběr zboží,přehledný e-shop,snadný nákup

Ověřený zákazník
100%
25. 2. 2025

  • Rychlost

Hana Trading s.r.o.

Michelská 55 14100 Praha 4

zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522

Prodejna

Michelská 55 14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E

Zásilkovny

Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR