My jsme použili víc surovin, ale nattó si klidně můžete dát jen s rýží a hořčicí s omáčkou, které jsou v balíčku přiloženy.
Předkrmy | 10 minut (plus vaření rýže) | porcí 2 | Obtížnost 2 |
Při přípravě tohoto pokrmu si hravě vystačíte se svojí běžnou kuchyňskou výbavou.
Nattó je bezesporu jeden z nejvíc kontroverzních pokrmů na světě. Podobně jako švédské zkvašené ryby surströmming, i nattó buď milujete nebo nenávidíte. Má zvláštní lepkavou až slizkou konzistenci a typický, pro někoho ne příliš vábný, odér. Je však nebývale zdravé a v Japonsku se běžně konzumuje už od útlého dětského věku.
Nattó je fermentovaná sója. Sójové boby se nejdříve namočí na 6 až 24 hodin, poté se v páře vaří do změknutí a nakonec se smíchají s bakterií zvanou natto-kin. Fermentace probíhá při teplotě okolo 40 °C po dobu 24 hodin.
U nás je nattó k dostání v mražené podobě a jeho příprava je velmi snadná. Japonci si ho rádi dávají k snídani třeba se syrovým vejcem nebo s rýží a polévkou miso. My jsme připravili variantu s dalšími ingrediencemi, které s nattó dobře ladí a usnadní jeho ochutnání i těm, kteří ho zatím nevyzkoušeli.
Ať už si nattó připravíte k snídani, k svačině nebo jako součást většího menu, dodáte tělu pěknou dávku probiotik a vitamínů.
My jsme použili víc surovin, ale nattó si klidně můžete dát jen s rýží a hořčicí s omáčkou, které jsou v balíčku přiloženy.
Začneme s rýží. Kulatozrnnou rýži důkladně propláchneme a přidáme správný poměr vody, který uvádí výrobce na balení. Dusíme do měkka, ideálně v rýžovaru.
Zhruba 10 minut před koncem vaření rýže se pustíme do zbývajících ingrediencí. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na kousky.
Japonci si nattó míchají se syrovým vejcem, pokud mu ale neholdujete, stejně dobře poslouží i klasická míchaná vajíčka. Usmažíme je tedy na pánvi, jak jsme zvyklí.
A jdeme na nattó. Po otevření krabičky objevíme dávku japonské hořčice karashi a také speciální nahnědlé zálivky.
K ochucení nattó tedy využijeme obě přiložené omáčky a můžeme přidat i japonskou majonézu.
Sejmeme fólii a přímo na sójové boby vymáčkneme všechna tři dochucovadla.
Teď nastává důležitý úkol. Nattó řádně promícháme. A tím řádně myslíme opravdu důkladně. Někteří Japonci dokonce tvrdí, že je nattó nutné zamíchat přesně 100krát. :-)
Jakmile je rýže správně měkká, můžeme začít servírovat.
K nattó výborně ladí kimchi nebo jiná asijská nakládaná zelenina. A pražená řasa nori je pomyslnou třešničkou.
Nattó podáváme na talíři nebo tácku společně s horkou rýží, míchaným vajíčkem, křupavým kimchi a řasou. Nezapomeneme posypat jarní cibulkou. Nezbývá než popřát trochu kuráže a dobrou chuť!
Jude Dófu | 15 minut | |
Japonský předkrm z tofu | 10 minut | |
Tataki s wasabi omáčkou | 10 minut | |
Tori misoyaki | 20 minut | |
Ebi to Yasai no Gomaae – Krevety se zeleninou a sezamem | 20 minut | |
Plněné houby shiitake | 60 minut | |
Gomoku Yasai irini – Japonská dušená zelenina | 50 minut | |
Nasu No Miso Itame - Restovaný lilek s miso | 20 minut | |
Daikon no Nimono - Vařená ředkev daikon | 70 minut | |
Tamagoyaki - Japonská vaječná omeleta | 15 minut | |
Takoyaki - Smažené chobotnicové koule | 15 minut |
Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí. |
obchod pracuje velmi rychle a zbozi je vysoce kvalitni
Michelská 55 14100 Praha 4
zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522
Michelská 55
14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E
Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR