Lilek, zázvor, ředkvičky a jarní cibulka k sobě ladí nejen esteticky - ve spojení s lahodnou miso zálivkou vám rozhodně zachutnají!
Předkrmy | 10 min. příprava + 10 min. vaření | porcí 2 | Obtížnost 2 |
K přípravě restovaného lilku vám postačí běžné kuchyňské potřeby - pánev na smažení, struhadlo, nůž a metlička na šlehání.
V Japonsku je lilek velmi oblíbená surovina, připravuje se na mnoho způsobů. Japonské lilky jsou oproti těm našim hubenější a delší, ale chuťově jsou velmi podobné. Používají se mimo jiné na přípravu japonské nakládané zeleniny tsukemono a marinovaného lilku wakanasu.
Lilek má tu výhodu, že do sebe absorbuje chuť, kterou mu předurčíme přípravou zálivky. V případě našeho receptu je to zálivka na bázi miso. My tento pokrm uvádíme mezi předkrmy, ale Japonci jej obvykle servírují jako jeden z chodů hlavního menu. Výtečná chuť restovaného lilku ve spojení s poměrně výraznou miso zálivkou nadchne nejen vegetariány, protože neobsahuje žádné maso, ale příjemně překvapí i zaryté vyznavače masové stravy.
A ještě něco o miso: miso je produkt založený na koji kultuře, tedy na fermentaci rýže. Je zcela odlišné od korejské sójové pasty Doenjang, která fermentace rýže nevyužívá. Na tento recept lze použít bílé miso (lehké, sladší, kratší doba fermentace), červené miso (silnější, slanější) nebo dashi miso (slané). My použijeme červené.
Lilek, zázvor, ředkvičky a jarní cibulka k sobě ladí nejen esteticky - ve spojení s lahodnou miso zálivkou vám rozhodně zachutnají!
Lilek nakrájíme ideálně na trojhranné kousky (tzv. rangiri technika krájení). Díky tomu budou mít nakrájený lilek větší plochy pro absorbci zálivky.
Pokrájený lilek omyjeme ve vodě a osušíme papírovou utěrkou. Přiměřený kousek zázvoru oloupeme a nastrouháme - ideálně na japonském struhadle :-).
Na zálivku budeme potřebovat zázvor, miso, sake, mirin a sójovku.
Miso zálivku připravíme jednoduše tak, že všechny ingredience vymícháme do hladka vhodnou metličkou.
Jarní cibulku nakrájíme na menší kousky a ředkvičky pokrájíme napůl, případně dozdobíme výřezy.
Na pánev vlijeme oba typy oleje (rostlinný a sezamový) a necháme rozehřát. Vložíme kousky lilků a za častého otáčení smažíme.
Jakmile je lilek téměř měkký, přilijeme k němu do pánve miso zálivku. Na mírném ohni ji necháme vsáknout do lilků.
Nasu No Miso Itame servírujeme na vhodném tácku. V případě, že restované lilky s miso zálivkou zvolíme jako hlavní chod, výborně je doplní například japonská rýže. Dobrou chuť!
Jude Dófu | 15 minut | |
Japonský předkrm z tofu | 10 minut | |
Tataki s wasabi omáčkou | 10 minut | |
Tori misoyaki | 20 minut | |
Ebi to Yasai no Gomaae – Krevety se zeleninou a sezamem | 20 minut | |
Plněné houby shiitake | 60 minut | |
Gomoku Yasai irini – Japonská dušená zelenina | 50 minut | |
Daikon no Nimono - Vařená ředkev daikon | 70 minut | |
Tamagoyaki - Japonská vaječná omeleta | 15 minut | |
Takoyaki - Smažené chobotnicové koule | 15 minut | |
Nattó s rýží, vejcem a kimchi | 30 minut |
Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí. |
obchod pracuje velmi rychle a zbozi je vysoce kvalitni
Michelská 55 14100 Praha 4
zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522
Michelská 55
14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E
Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR