0 0 Kč
Produkty v košíku
Celkem s DPH 0 Kč

Rádi vám s výběrem pomůžeme info@susi.cz

Gyudon

Hlavní jídla 30 minut příprava + marinování přes noc porcí 4    Obtížnost 3

Ingredience

Co potřebujete doma

K přípravě pokrmu gyudon si krásně vystačíte s běžnými kuchyňskými pomocníky. Protože se ale jedná o pokrm s rýží, práci vám příjemně usnadní rýžovar.

O receptu

Gyudon je velmi tradiční japonský pokrm. Konkrétních receptů v Japonsku koluje celá řada, každá oblast, restaurace i domácnost má svoji originální variantu. Základem gyudonu je ale vždy rýže, cibule, tenké plátky hovězího masa a omáčka.

Gyudon je stejně jako Oyakodon je jídlo typu "donburi" - miska s rýží doplněná masem, rybami nebo zeleninou. Vznikl z pokrmu zvaného "gyunabe", tedy hovězí pánve, který má své počátky v době Meiji. Do začátku éry Meiji měli Japonci přísně zakázáno hovězí maso jíst, a to jak z náboženských, tak i praktických důvodů (konzumace užitečných hospodářských zvířat nebyla podporována). První, kdo začal vařit gyudon, byl Eikichi Matsuda, zakladatel a vlastník největšího a nejznámějšího řetězce Yoshinoya se sídlem v Tokiu.Toto jídlo původně nejoblíběnější mezi obchodníky a mladými svobodnými muži. Dnes je gyudon velmi oblíbený napříč celým Japonskem.

My jsme si pro vás připravili variantu s dashi a zastřeným nebo syrovým vejcem, která je typická právě pro Tokio. Teklý žloutek dává hovězímu masu, podobně jako u sukiyaki, nezaměnitelnou chuť. 

Postup

1

Mezi ingrediencemi dominuje zejména hovězí maso a rýže. Maso doporučujeme před použitím zmrazit, lépe se pak krájí na tenké plátky.

2

Den předem začneme s přípravou masa. Zmražené hovězí nakrájíme na co nejtenčí plátky, vložíme do vhodné misky a přidáme sójovku s mirinem. Dáme marinovat do chladničky.

3

Druhý den, zhruba půl hodinu před tím, než chceme servírovat, dáme vařit rýži. Z rýžovaru bude skvělá a připravená co by dup. Čerstvou cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky.

4

Teď si vezmeme ingredience na omáčku - dashi, sójovku, mirin, sake a cukr - a vše společně vymícháme do hladka.

5

Pokud se místo syrových vajec rozhodneme pro zastřená, teď je vhodný čas na jejich přípravu. Do vroucí vody přidáme trochu octa, stáhneme plamen, metličkou vytvoříme vodní vír a opatrně do něj rozklepneme vejce. Ve vodním víru bílek obalí žloutek a vejce tak bude pěkné na pohled.

6

Ve vhodné pánvi rozpálíme rostlinný olej, přidáme cibuli, stáhneme plamen a dusíme do měkka. Jakmile je cibule hotová, opět výkon zvýšíme a přidáme plátky marinovaného masa. Rychle ho osmahneme, aby zůstalo měkké a přidáme připravenou omáčku. Společně už jen prohřejeme, aby se chutě propojily.

7

Během všech našich úkonů pilně pracoval i hrnec na rýži - rýže je uvařená přesně tak, jak má být.

8

Můžeme podávat! Do vhodné hlubší misky dáme porci vařené rýže, přidáme plátky masa s omáčkou a navrch položíme zastřené vejce. Dozdobíme slaným zázvorem Beni Shoga a máme hotovo. Přejeme vám dobrou chuť!

Další recepty z kategorie “Hlavní jídla”

Nigiri sushi 50 minut
Yakisoba 45 minut
Zaru Soba 15 minut
Karaage 30 minut
Maki sushi 90 minut
Okonomiyaki 30 minut
Yasai Tempura - Zeleninová tempura 45 minut
Kare Raisu - Japonské kuřecí kari 120 minut
Hambagu - Japonský hamburger 30 minut
Butaniku no Shogayaki 30 minut
Tonkatsu 45 minut
Smažené nudle s kuřecím masem 45 minut
Korokke 60 minut
Oden 45 minut
Kuře Teriyaki 30 minut
Omuraisu 60 minut
Kuře Yakitori 60 minut
Temari sushi 50 minut
Nikujaga 40 minut
Vegetariánské kari s kokosem 40 minut
Gomoku Takikomi Gohan – Kuře se zeleninou a rýží 50 minut
Kuwayaki - Pikantní kuře 20 minut
Jarní závitky 50 minut
Poke bowl s rýží a tuňákem 60 minut
Inari sushi (Inarizushi) 60 minut
Butaniku To Kabocha - Dušená dýně s vepřovým masem 60 minut
Buta Kimchi - Vepřový bůček s kimchi 30 minut
Poke bowl s quinoa a tuňákem 40 minut
Japonské smažené jarní závitky Harumaki 50 minut
Sukiyaki 30 minut
Buta no Kakuni 180 minut
Oyakodon 30 minut
Mabo Dofu 30 minut
Kinoko no Hoiru Yaki - Houby dušené v alobalu 30 minut
Mazesoba 40 minut
Kinoko Ankake - Houby enoki a shimeji s omáčkou Ankake 30 minut
Katsu Kare - Japonské kari se smaženým řízkem 60 minut
Ebi Katsu Don - Miska rýže s krevetou a cibulovo-vaječnou omáčkou 40 minut
Gyoza - Japonské plněné knedlíčky 50 minut
Yaki Udon - Smažené nudle udon s masem a zeleninou 30 minut
Negiyaki - Japonská placka z jarní cibulky 20 minut
Onigiri - Japonský rýžový sendvič 50 minut

Na vaší spokojenosti nám záleží

Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí.
Ověřený zákazník
100%
1. 4. 2025

Nákup produktů, které u nás nejsou k dostání.

Ověřený zákazník
100%
29. 3. 2025

  • Výborná komunikace
  • Vstřícný pristup
  • Velice milá zákaznická podpora

Ověřený zákazník
100%
28. 3. 2025

  • vše super
  • super domluva
  • rychle doručení

Hana Trading s.r.o.

Michelská 55 14100 Praha 4

zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522

Prodejna

Michelská 55 14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E

Zásilkovny

Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR