0 0 Kč
Produkty v košíku
Celkem s DPH 0 Kč

Rádi vám s výběrem pomůžeme info@susi.cz

Gyudon

Hlavní jídla 30 minut příprava + marinování přes noc porcí 4    Obtížnost 3

Ingredience

Co potřebujete doma

K přípravě pokrmu gyudon si krásně vystačíte s běžnými kuchyňskými pomocníky. Protože se ale jedná o pokrm s rýží, práci vám příjemně usnadní rýžovar.

O receptu

Gyudon je velmi tradiční japonský pokrm. Konkrétních receptů v Japonsku koluje celá řada, každá oblast, restaurace i domácnost má svoji originální variantu. Základem gyudonu je ale vždy rýže, cibule, tenké plátky hovězího masa a omáčka.

Gyudon je stejně jako Oyakodon je jídlo typu "donburi" - miska s rýží doplněná masem, rybami nebo zeleninou. Vznikl z pokrmu zvaného "gyunabe", tedy hovězí pánve, který má své počátky v době Meiji. Do začátku éry Meiji měli Japonci přísně zakázáno hovězí maso jíst, a to jak z náboženských, tak i praktických důvodů (konzumace užitečných hospodářských zvířat nebyla podporována). První, kdo začal vařit gyudon, byl Eikichi Matsuda, zakladatel a vlastník největšího a nejznámějšího řetězce Yoshinoya se sídlem v Tokiu.Toto jídlo původně nejoblíběnější mezi obchodníky a mladými svobodnými muži. Dnes je gyudon velmi oblíbený napříč celým Japonskem.

My jsme si pro vás připravili variantu s dashi a zastřeným nebo syrovým vejcem, která je typická právě pro Tokio. Teklý žloutek dává hovězímu masu, podobně jako u sukiyaki, nezaměnitelnou chuť. 

Postup

1

Mezi ingrediencemi dominuje zejména hovězí maso a rýže. Maso doporučujeme před použitím zmrazit, lépe se pak krájí na tenké plátky.

2

Den předem začneme s přípravou masa. Zmražené hovězí nakrájíme na co nejtenčí plátky, vložíme do vhodné misky a přidáme sójovku s mirinem. Dáme marinovat do chladničky.

3

Druhý den, zhruba půl hodinu před tím, než chceme servírovat, dáme vařit rýži. Z rýžovaru bude skvělá a připravená co by dup. Čerstvou cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky.

4

Teď si vezmeme ingredience na omáčku - dashi, sójovku, mirin, sake a cukr - a vše společně vymícháme do hladka.

5

Pokud se místo syrových vajec rozhodneme pro zastřená, teď je vhodný čas na jejich přípravu. Do vroucí vody přidáme trochu octa, stáhneme plamen, metličkou vytvoříme vodní vír a opatrně do něj rozklepneme vejce. Ve vodním víru bílek obalí žloutek a vejce tak bude pěkné na pohled.

6

Ve vhodné pánvi rozpálíme rostlinný olej, přidáme cibuli, stáhneme plamen a dusíme do měkka. Jakmile je cibule hotová, opět výkon zvýšíme a přidáme plátky marinovaného masa. Rychle ho osmahneme, aby zůstalo měkké a přidáme připravenou omáčku. Společně už jen prohřejeme, aby se chutě propojily.

7

Během všech našich úkonů pilně pracoval i hrnec na rýži - rýže je uvařená přesně tak, jak má být.

8

Můžeme podávat! Do vhodné hlubší misky dáme porci vařené rýže, přidáme plátky masa s omáčkou a navrch položíme zastřené vejce. Dozdobíme slaným zázvorem Beni Shoga a máme hotovo. Přejeme vám dobrou chuť!

Na vaší spokojenosti nám záleží

Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí.
Ověřený zákazník
100%
20. 11. 2024

obchod pracuje velmi rychle a zbozi je vysoce kvalitni

Ověřený zákazník
100%
19. 11. 2024

  • Vyber, cena, rychlost dodani

Ověřený zákazník
100%
19. 11. 2024

  • Rychlost dodání

Hana Trading s.r.o.

Michelská 55 14100 Praha 4

zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522

Prodejna

Michelská 55 14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E

Zásilkovny

Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR