0 0 Kč
Produkty v košíku
Celkem s DPH 0 Kč

Rádi vám s výběrem pomůžeme info@susi.cz

Gyoza - Japonské plněné knedlíčky

Hlavní jídla 50 minut porcí 2    Obtížnost 4

Ingredience

Co potřebujete doma

Přípravu těsta na taštičky gyoza velmi usnadní kuchyňský robot s hnětací metlou a pro dokonalý tvar knedlíčků je ideální tvořítko na gyozu, díky kterému budou taštičky krásně vypadat a nerozpadnou se při vaření. Bez robotu a bez tvořítka se ale dá určitě obejít, vše lze zvládnout ručně. :-) 

O receptu

Gyoza je původně čínský pokrm, který v Japonsku natolik zdomácněl a stal se populárním, že je dnes gyoza považována spíš za japonské než za čínské jídlo. V Japonsku je jedním z typických studentských jídel, najdeme tu mnoho restaurací specializujících se na tyto plněné taštičky a gyoza je také častým prvkem na menu v hospodách izakaya.

Výroba není náročná na potřebné suroviny, ale příprava těsta může někoho odradit. Těsto je nudlového typu, skládá se jen z hladké mouky a vody, je ho ale třeba pořádně zpracovat a nechat uležet v chladničce. Typickou náplní je směs mletého vepřového masa, zelí, cibulky, zázvoru a česneku, existuje však nespočet dalších náplní, které stojí za ochutnání. K dokonalosti dovedou knedlíčky gyoza omáčky k namáčení: černý ocet, ponzu omáčka nebo originální omáčka na gyozu.

Taštičky gyoza se mohou buď uvařit v páře, to je původní čínský způsob, nebo osmažit na pánvi na oleji a vodě - tak mají gyozu nejradši Japonci.

Postup

1

Připravíme si ingredience - na přípravu těsta budeme potřebovat jen hladkou mouku a horkou vodu. Omáčky použijeme až při servírování.

2

Suroviny uvedené v seznamu nám poslouží k přípravě dvou typů náplní - masové a zeleninové s tofu.

3

Jako první se vrhneme na přípravu těsta - do robotu vsypeme hladkou mouku, spustíme program hnětení a postupně přiléváme horkou vodu. Necháme robotem důkladně zpracovat do hladkého těsta. Uvedené množství vody je orientační, záleží na typu mouky. 

4

Pokud se chceme přípravě těsta vyhnout, můžeme sáhnout po již připraveném mraženém těstu na gyozu. Těsto je rovnou vyváleno a vytvarováno do tenkých koleček. 

5

Jakmile je těsto dostatečně uhněteno, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme 30 minut uležet v chladničce.

6

Zatímco těsto odpočívá, vrhneme se na náplně. Na masovou budeme potřebovat mleté vepřové, česnek, čínské zelí, 4 kolečka zázvoru, pepř, tapiokový škrob a sezamový olej.

7

Zelí nakrájíme na jemné proužky, zázvor nastrouháme a česnek rozdrtíme. Na pánvi rozehřejeme rostlinný a sezamový olej, přidáme maso a po zatáhnutí také zeleninu. Společně opékáme do změknutí, zahustíme tapiokovým škrobem, mírně osolíme a opepříme černým a bílým pepřem.

8

Na zeleninovou náplň budeme potřebovat tofu, 4 kolečka zázvoru, mrkev, jarní cibulku, houby shiitake, pepř, tapiokový škrob a sezamový olej.

9

Pokud nemáme čerstvé houby shiitake, sušené je potřeba mít dopředu namočené, aby změkly. Pak hlavičky a jarní cibulku nakrájíme najemno, mrkev a zázvor nastrouháme. Dáme smažit na rostlinný a sezamový olej.

10

Tofu vyjmeme z obalu a rozmačkáme vidličkou.

11

Jakmile je zelenina měkká, zahustíme ji škrobem a přidáme rozmačkané tofu. Jemně osolíme a opepříme.

12

Hotové náplně necháme vychladnout a vracíme se k těstu. Připravíme si váleček, tapiokový škrob a tvořítko na taštičky.

13

Na válu posypaném škrobem vyválíme těsto na tenký plát.

14

Vhodnou skleničkou vykrajujeme kolečka.

15

Kolečko těsta položíme na rozevřené tvořítko a lžící přidáme jednu z náplní.

16

Prsty tvořítko uzavřeme, aby se těsto na okrajích spojilo. Netlačíme moc, stačí trochu.

17

Postupně tímto způsobem zpracujeme všechno těsto a obě náplně. Taštičky vypadají krásně, co říkáte?

18

Teď už zbývá knedlíčky gyoza buď uvařit v pařáku nebo osmažit na pánvi.

19

My jsme zvolili pánev - rozehřejeme sezamový olej, vložíme taštičky a opékáme. Po chvíli do pánve přilijeme trochu vody, aby se knedlíčky gyoza opékaly a zároveň napařovaly.

20

Než se taštičky osmaží, připravíme si omáčky k namáčení. Mezi nejoblíbenější varianty patří černý ocet, japonská omáčka ponzu a originální omáčka na gyozu.

21

A máme hotovo! Knedlíčky gyoza servírujeme na talíř nebo tácek, přidáme omáčky k namáčení a, jak jinak, jídelní hůlky. Dobrou chuť!

Na vaší spokojenosti nám záleží

Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí.
Ověřený zákazník
100%
20. 11. 2024

obchod pracuje velmi rychle a zbozi je vysoce kvalitni

Ověřený zákazník
100%
19. 11. 2024

  • Vyber, cena, rychlost dodani

Ověřený zákazník
100%
19. 11. 2024

  • Rychlost dodání

Hana Trading s.r.o.

Michelská 55 14100 Praha 4

zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522

Prodejna

Michelská 55 14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E

Zásilkovny

Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR