Rýže je základní stavební jednotkou japonské společnosti. Byla měnou, kterou se platily daně a kterou dostávali samurajové jako mzdu. Velikost bohatství se měřila podle velikosti pole s rýží, které rodina obdělávala.
Vzhledem k tomu, že pěstování rýže vyžaduje kolektivní práci na zavlažovacích systémech, vytvořil se v Japonsku, stejně tak jako v jiných zemích, kde se pěstuje rýže, kolektivní duch společenského života. Naproti tomu v Evropě, kde každý statkář obdělával své pole jen s rodinou a svými blízkými, se vytvořil duch individualismu, který je dominantní do dnešní doby.
Věděli jste, že se v Japonsku dodnes udržel zvyk, kdy finanční úřady dávají svým daňovým poplatníkům 5 kg rýže jako odměnu za správné daňové přiznání?
Rýže v Japonsku i nadále není jen základní potravinou. Je to symbol životaschopnosti země vycházejícího slunce. Do nedávné doby se rýže z Japonska nesměla vyvážet a dodnes její cenu kontroluje vláda - je stanovena minimální cena rýže a žádná firma ji nesmí prodávat pod touto cenovou hladinou. Proto je cena rýže dovážené přímo z Japonska dost vysoká. Ze zrna japonské rýže se z tohoto důvodu pěstuje rýže nejen v již tradiční Kalifornii, ale také v Itálii a ve Španělsku.
Rýže se, jako správná základní surovina, vyskytuje v japonské snídani, obědu i večeři. Tradiční japonská snídaně zahrnuje bílou rýži, řasy nori, pečenou rybu, překládanou vaječnou omeletu a nakládanou zeleninu. V mladých japonských rodinách sice tuto klasickou formu snídaně nahrazují toasty se sýrem, ale k dalším denním jídlům rýže neodmyslitelně patří u všech věkových kategorií. Rýže je součásti krabičkového jídlo obentó, základem jakýchkoliv „DON“, například gyudon a oyakodon, ale také základem světově nejproslulejšího japonského pokrmu, sushi. Rýže je navíc základem výroby alkoholických nápojů sake, pálenky shochu, awamori, pražená se přidává do zeleného čaje genmaicha, dělají se z ní koláčky mochi, vyrábějí se z ní rýžové nudle.
Japonské kulatozrnné rýže je v Japonsku k dostání nespočet druhů. U nás v ČR už je také k dostání pár typů kvalitní kulatozrnné rýže a můžeme tak porovnávat jednotlivé značky. Jaké jsou aktuálně nejoblíbenější rýže na sushi, které u nás můžete zakoupit?
Existuje mnoho druhů japonské rýže, jiná je určena na přípravu sushi a jiná například na výrobu sake. V každém případě je rýže neodmyslitelnou součástí japonské kultury.
Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí. |
Ráda v obchodě nakupuji velké balení sojové omáčky, rýžový papír a a obřas k tomu přihodím ještě něco dalšího. Vyhovuje mi i možnost si objednávku vyzvednout osobně.
Michelská 55 14100 Praha 4
zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522
Michelská 55
14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E
Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR