Tak jako ke středomořské kuchyni neodmyslitelně patří olivový olej, k východoasijké patří olej sezamový.
Sezamový olej má široké využití jak v gastronomii pro své oříškové aroma, tak i v kosmetice díky svým příznivým účinkům na pleť a vlasy.
Ve studené kuchyni jej využijeme jako surovinu pro zálivky nebo pomazánky, v teplé na smažení či marinování. Při vaření či dušení však své aroma mírně ztrácí. Pro jeho zachování je tedy dobré po dokončení tepelné úpravy do pokrmu přidat ještě kapku.
Velmi zajímavě chutná i ve sladkém pečivu - nebojte se vyzkoušet zaexperimentovat i se svým oblíbeným receptem na sladké, výsledek vás zřejmě příjemně překvapí.
V japonské kuchyni je sezamový olej, kromě olejů rostlinných, jasnou volbou číslo jedna. Využívá se do omáček na nudle, při přípravě zeleninových pokrmů, ve všech možných druzích salátů a také v dezertech.
Milovníci ostřejších pokrmů v Japonsku rádi sázejí na variantu la-yu. La-yu je sezamový olej se špetkou chilli, který dodá jiskru zejména nudlovým polévkám.
Sezamový olej má velmi dlouhou tradici a historii. Doložené je jeho využívání již ve starověkém Egyptě. Velmi oblíbený byl i v dobách starého Řecka, kam přišel z Indie. Z Indie se ale rozšířil i opačným směrem - přes Čínu do Koreje až do Japonska.
Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí. |
obchod pracuje velmi rychle a zbozi je vysoce kvalitni
Michelská 55 14100 Praha 4
zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522
Michelská 55
14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E
Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR