0 0 Kč
Produkty v košíku
Celkem s DPH 0 Kč

Rádi vám s výběrem pomůžeme info@susi.cz

Geppó #31 - Proč Japonci srkají

Jen si to představte. Sedíte v prvotřídní japonské restauraci v Tokiu, těšíte se na svoji misku horké polévky ramen, když tu k vám od vedlejších stolů začnou pronikat prapodivné zvuky. Ačkoliv je společenská etiketa v Japonsku poměrně přísná, nad jedním z typických japonských zvyků se možná leckdo pozastaví: srkání nudlí. Pojďme se mu společně podívat na zoubek!

HNED NĚKOLIK DŮVODŮ PRO SRKÁNÍ

Zatímco ve většině koutů světa je za jediné slušné považováno tiché stravování, u japonských nudlí toto rozhodně neplatí. Srkání znamená pro Japonce mnohem víc, než jen zvuk. Je to způsob, jak si nudlový pokrm vychutnat na maximum, jak objevit celý rozměr chutí a vůní.

Pochvala pro šéfkuchaře

Vysvětlení číslo jedna, které často objevíte v turistických příručkách, hovoří o tom, že srkání má vyjádřit kompliment pro kuchaře, že jídlo dobře připravil. Ačkoliv respekt k řemeslu a mistrům v oboru má v Japonsku hluboké kořeny, není toto vysvětlení jediným důvodem, proč Japonci nudle konzumují hlasitě.

Dokonalý chuťový zážitek

Jedním ze dvou hlavních důvodů pro srkání je touha dosáhnout maximálního chuťového prožitku. Při srkání nasáváte spolu s nudlemi i vzduch, který násobí chuť a aroma v ústech a v nosní dutině. Dokážete si tedy jídlo vychutnat nejen chuťovými pohárky na jazyku, ale také čichem. A to je zásadní rozdíl. Srkání odemyká plný chuťový potenciál, který si při konzumaci nudlí můžete dopřát.

Je to praktické a rychlé

Druhým z hlavních důvodů je jednoznačně praktická stránka věci. Srkání je jednoduchý, rychlý a bezpečný způsob, jak do sebe horké nudle dostat. Jak jsme už zmínili, při srkání zároveň nasáváte i vzduch. Protože se japonské nudle často připravují v horkém vývaru, přimíchání vzduchu do každého sousta nudle trochu ochladí a umožní ochutnat nudle i polévku současně. 

Srkání zároveň pomáhá rychlejšímu přenosu pokrmu do úst. A jíst rychle je v rušných městech běžným požadavkem. Obvykle velmi malé prostory ramen barů nabízejí jen pár míst ke konzumaci a venku se často tvoří fronty. Jakmile tedy svou misku horké polévky dostanete, neměli byste příliš otálet.

Že je srkání standardním japonským zvykem při konzumaci nudlí, však neznamená, že má být velmi hlasité. A má svá jasná pravidla - zdvořilé je srkat potichu a rozumně, nadměrně srká jen nevychovanec. Kodex správného pojídání ramen, soba a udon polévek toho však vyžaduje ještě víc. 

ETIKETA POJÍDÁNÍ JAPONSKÝCH NUDLÍ

Zásady japonského stolování dalece přesahují naše "žádné lokty na stole". Shrňme si dalších pár pravidel, které je dobré v japonském ramen baru ctít:

  • O tom, že příliš hlasité srkání je nezdvořilé, už jsme se zmínili.
  • Srkání je povoleno výhradně při konzumaci japonských nudlí, jako jsou ramen, udon či soba. Špagety v italské restauraci Japonce srkat nikdy neuslyšíte, to by bylo společenské faux pas.
  • Vaše ústa jsou nejvyšším bodem, kterého by hůlky s nudlemi měly dosáhnout. Zvedání jídla nad hranici úst je považováno za nevychované.
  • Nepokládejte hůlky na misku. Zatímco u nás je běžné odložit si příbor během stolování na talíř, v Japonsku se miska pro odložení hůlek nepoužívá. Pokud potřebujete, položte hůlky na k tomu určenou podložku.
  • Jezte rychle. Tedy ne na úkor svého požitku, ale zbytečné zdržování nebude úplně oceněno, obzvlášť nacházíte-li se v přeplněné pouliční restauraci.
  • Na hůlky nudle nenavinujte, ani na ně nic nenapichujte, to by byl jeden z největších přestupků proti japonskému stolování.
  • Vypijte polévku. V některých kulturách je možná dobré nechat trochu zbytků na talíři, abyste nevypadali jako nenasyta, v Japonsku to však neplatí. Jakmile tedy hůlkami vyjíte nudle a všechny pevné ingredience, přiložte misku k ústům a vývar jednoduše vypijte.
  • Ukliďte po sobě. V Japonsku je zdvořilé vrátit nádobí do stejného stavu, v jakém jste ho obdrželi. Pokud tedy byla miska servírována s víčkem, položte ho zpátky na misku. Hůlky uložte buď na podložku nebo zpět do papírového obalu.

 

I když to teď možná vypadá trochu jako věda, je to věda, za kterou zážitek dopřát si nudle v pravé japonské restauraci rozhodně stojí. Jako cizinec určitě srkat nemusíte, ale to, že japonskou etiketu při stolování dodržíte, Japonci radostně ocení. 

 

 

Autor: PhDr. Kristina Kopáčková, Edit: Alice Kopáčková

 

Doprava zdarma od 1500 Kč Doprava zdarma od 1500 Kč
99 % zákazníků doporučuje 99 % zákazníků doporučuje
Prodejna v Michli Prodejna v Michli
3 000 výdejních míst 3 000 výdejních míst

Na vaší spokojenosti nám záleží

Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí.
Ověřený zákazník
100%
21. 2. 2025

  • Odpovídají na dotazy potenciálních zákazníků.
  • Vyřízení objednávky je velmi rychlé

Ověřený zákazník
100%
20. 2. 2025

  • Velmi rychlý dovoz

Ověřený zákazník
100%
19. 2. 2025

  • výběr
  • rychlost vyřízení
  • bezproblémové jednání

Hana Trading s.r.o.

Michelská 55 14100 Praha 4

zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522

Prodejna

Michelská 55 14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E

Zásilkovny

Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR