Jen si to představte. Sedíte v prvotřídní japonské restauraci v Tokiu, těšíte se na svoji misku horké polévky ramen, když tu k vám od vedlejších stolů začnou pronikat prapodivné zvuky. Ačkoliv je společenská etiketa v Japonsku poměrně přísná, nad jedním z typických japonských zvyků se možná leckdo pozastaví: srkání nudlí. Pojďme se mu společně podívat na zoubek!
Zatímco ve většině koutů světa je za jediné slušné považováno tiché stravování, u japonských nudlí toto rozhodně neplatí. Srkání znamená pro Japonce mnohem víc, než jen zvuk. Je to způsob, jak si nudlový pokrm vychutnat na maximum, jak objevit celý rozměr chutí a vůní.
Vysvětlení číslo jedna, které často objevíte v turistických příručkách, hovoří o tom, že srkání má vyjádřit kompliment pro kuchaře, že jídlo dobře připravil. Ačkoliv respekt k řemeslu a mistrům v oboru má v Japonsku hluboké kořeny, není toto vysvětlení jediným důvodem, proč Japonci nudle konzumují hlasitě.
Jedním ze dvou hlavních důvodů pro srkání je touha dosáhnout maximálního chuťového prožitku. Při srkání nasáváte spolu s nudlemi i vzduch, který násobí chuť a aroma v ústech a v nosní dutině. Dokážete si tedy jídlo vychutnat nejen chuťovými pohárky na jazyku, ale také čichem. A to je zásadní rozdíl. Srkání odemyká plný chuťový potenciál, který si při konzumaci nudlí můžete dopřát.
Druhým z hlavních důvodů je jednoznačně praktická stránka věci. Srkání je jednoduchý, rychlý a bezpečný způsob, jak do sebe horké nudle dostat. Jak jsme už zmínili, při srkání zároveň nasáváte i vzduch. Protože se japonské nudle často připravují v horkém vývaru, přimíchání vzduchu do každého sousta nudle trochu ochladí a umožní ochutnat nudle i polévku současně.
Srkání zároveň pomáhá rychlejšímu přenosu pokrmu do úst. A jíst rychle je v rušných městech běžným požadavkem. Obvykle velmi malé prostory ramen barů nabízejí jen pár míst ke konzumaci a venku se často tvoří fronty. Jakmile tedy svou misku horké polévky dostanete, neměli byste příliš otálet.
Že je srkání standardním japonským zvykem při konzumaci nudlí, však neznamená, že má být velmi hlasité. A má svá jasná pravidla - zdvořilé je srkat potichu a rozumně, nadměrně srká jen nevychovanec. Kodex správného pojídání ramen, soba a udon polévek toho však vyžaduje ještě víc.
Zásady japonského stolování dalece přesahují naše "žádné lokty na stole". Shrňme si dalších pár pravidel, které je dobré v japonském ramen baru ctít:
I když to teď možná vypadá trochu jako věda, je to věda, za kterou zážitek dopřát si nudle v pravé japonské restauraci rozhodně stojí. Jako cizinec určitě srkat nemusíte, ale to, že japonskou etiketu při stolování dodržíte, Japonci radostně ocení.
Autor: PhDr. Kristina Kopáčková, Edit: Alice Kopáčková
Doprava zdarma od 1500 Kč | |
99 % zákazníků doporučuje | |
Prodejna v Michli | |
3 000 výdejních míst |
Recenze pečlivě sledujeme. Zveřejňujeme pouze hodnocení od našich zákazníků viz Ověřování recenzí. |
Michelská 55 14100 Praha 4
zapsaná v obchodním rejstříku vedeném MS v Praze, oddíl C, vložka 92522
Michelská 55
14100 Praha 4
GPS: 50°3'2.711"N, 14°27'31.403"E
Zboží si můžete vyzvednout v Zásilkovnách po celé ČR